Kaptena

Hem / Kunskap

Riskkapitalbolag och investerare satte in nästan 2,3 miljarder kronor i svenska techbolag och startups i december, enligt Di Digitals sammanställning. Bland bolagen som lyckades locka kapital syntes flera med inriktning på elektrifiering av transporter.

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i december:

Voi – 1 miljard kronor

Elscooterbolaget tog så sent som i augusti in nästan 390 miljoner kronor genom en nyemission. Denna gång fyllde existerande storägare som VNV Global och Raine Group på med ännu mer kapital. Det innebär att Voi troligen uppnådde enhörningsstatus, vilket är en värdering om 1 miljard dollar.

Bokadirekt – 300 Mkr

Bokadirekt är en bokningsplattform inom skönhet och hälsa, som bygger på en saas-modell, där en salong eller mottagning betalar en fast avgift varje månad. Bokadirekt erbjuder utöver det flera tilläggstjänster, som sms-påminnelser eller att hämta in pengar från uteblivna besök. Bland investerarna syns VNV Global.

Candela – 245 Mkr 

Elbåtstillverkaren har redan fått in över 100 beställningar på den nya modellen C-8. Det nya kapitalet från bland annat EQT Ventures och Ted Talks grundare Chris Anderson ska användas till att skala upp tillverkningen.https://www.di.se/videoplayer/embed/tv/ditv/nyheter/dis-reporter-testar-svavande-elbaten/?embed=true&external=true&partnerId=diDi:s reporter testar ”svävande” elbåten.Candela C7 lockar köpare från Silicon Valley

Volumental – 117 Mkr 

3d-skanningsbolaget Volumental vill ändra hur vi handlar skor. Lösningen används av nästan 100 stora varumärken och finns i över 3.000 butiker världen över. 

Danads – 123,5 Mkr 

Bolaget, med Anders Borg som ordförande, hjälper storföretag världen över att sälja digitala annonser. Det nya kapitalet är ett led i förberedelserna för en notering och värderade bolaget till 778,5 miljoner kronor, en fördubbling på åtta månader.https://www.di.se/videoplayer/embed/tv/ditv/nyheter/anders-borg-om-danads-nyemission-vi-gor-en-valdigt-kraftig-investering/?embed=true&external=true&partnerId=diAnders Borg om Danads nyemission: ”Vi gör en väldigt kraftig investering”.Anders Borg, styrelseordförande Danads och Istvan Beres, vd och grundare Danads intervjuas av Dagens Industri.

Carla – 105 Mkrhttps://8bf3a56676fea9f67eed902126080b40.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Bolaget gick live i höstas med Sveriges första renodlade marknadsplats för elbilar – begagnade och leasing.https://www.di.se/videoplayer/embed/tv/ditv/hallbarhet/carlas-vd-patrik-illerstig-vi-vill-bli-marknadsledande/?embed=true&external=true&partnerId=diCarlas vd Patrik Illerstig: ”Vi vill bli marknadsledande”.Stenbeck, Voi och Anyfingrundarna mfl investerar i Carla, den svenska e-handeln för elbilar

Storykit – 90 Mkr

Storykit, som grundades 2018 av Fredrik Strömberg och Peder Bonnier, erbjuder ett videoverktyg för företag och organisationer. Enligt egen utsago är Storykit det ledande videoverktyget i Norden och expanderar nu till flera europeiska marknader. 

Goodtrust – 68 Mkr

Bolagets mål är att hantera användarnas fullständiga digitala eftermäle. I dagsläget är tjänsten freemium där vissa delar är gratis.https://8bf3a56676fea9f67eed902126080b40.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Buddy Company – 42 Mkr

Gigbolagets affärsidé är att koppla samman frilansare med privatpersoner och företag. Under året har Buddy köpt upp städbolaget Tidyapp och alltiallo-fixaren Taskrunner och bytt namn från tidigare Techbuddy.

Imaginecare – 30,5 Mkr

Bolaget erbjuder en app som med hjälp av olika mätverktyg övervakar patients hälsovärden i det egna hemmet. På så sätt kan både patienter och vårdgivare ha koll på värden, följa kurvorna och undvika rutinkontroller på vårdcentraler. Försämras värdena får vårdpersonal en notis om avvikelsen.

Petbuddy Group – 26 Mkr

Bolaget startade med att vilja erbjuda mer hälsosam mat för hundar, men har nu utvecklats till en husdjurskoncern.https://8bf3a56676fea9f67eed902126080b40.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Mantle – 25 Mkr

Bolaget har stött på patrull för sin CBD-olja i Sverige, som utvinns av hampablad, men hoppas nästa år att komma igång med försäljningen i Storbritannien. 

Bzzt – 20 Mkr

Minitaxibolaget har haft ett par tunga år, men fokuserar nu på mat- och livsmedelsleveranser. I rundan klev tunga investerare som Avitogrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert in.

Cling – 20 Mkr

Bolaget grundades 2020 och bygger en plattform för lättare och snabbare handel med begagnade batterier. Bland investerarna finns First Venture och amerikanska Trucks Venture Capital.https://8bf3a56676fea9f67eed902126080b40.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Gruppsol – 20 Mkr

Företaget har ett system som kombinerar mjukvara med hårdvara som solpaneler, batterier och laddningsutrustning för elbilar. Bland kunderna finns såväl företag som villaägare.

Justincase – 15 Mkr

Justincases affärsidé är att erbjuda livförsäkringar till höga belopp på mellan två till sex miljoner kronor. Ansökan är klar inom två minuter, det enda som krävs är att svara på några hälsofrågor och signera med bank-id. 

Gamifiera – 12 Mkr

Bolaget hjälper varumärken med kundupplevelse och lojalitet med rötter i spelplattformar och sociala medier.https://8bf3a56676fea9f67eed902126080b40.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Meitner – 10 Mkr

Krångliga skolplattformar fick eleven Adrian Andersson att skapa en egen. Nu har hans skolplattformutmanare Meitner tagit kapital från kända investerare som draken Jacob de Geer. 

ÅRETS TIO STÖRSTA RUNDOR (TILL NOVEMBER)

1. Northvolt – 23 miljarder kronor (juni)

2. Klarna – 8,5 miljarder kronor (mars)

3. Epidemic Sound – 3,8 miljarder kronor (mars)

4. Klarna – 3,5 miljarder kronor (juni)

5. Neo4J – 3,3 miljarder kronor (juni, ökade i november)

6. Kry – 2,65 miljarder kronor (april)

7. Mathem – 1,1 miljarder kronor (april)

8. Voi – 1 miljard kronor (december)

9. Nick’s – 800 miljoner kronor (oktober)

10. Instabox – 750 miljoner kronor (februari)

Källa: Dagens Industri