Kaptena

Hem / Kunskap

De sa nej till pengar i tv – men nu tar Irriot in nya miljoner: På bästa sändningstid bröt de genom bruset i Svt:s Draknästet. I samma veva tackade de nej till drakarnas miljonerbjudande. Nu tar bevattningsbolaget Irriot in över 5 miljoner kronor i nytt kapital. Medgrundaren Johan Wendt har talat om framtiden med Breakit.

Dadelodlingar i Jordanien, blomsterfält i Marocko och jordgubbsplantage i Sverige. 

Irriot, som tillverkar och säljer ett trådlöst och automatiserat bevattningssystem, har en rad olika kunder i fler länder. Och listan på företag som använder systemet ska bli längre. Det är iallafall planen som medgrundaren Johan Wendt smider när bolaget nu tar in 5,5 miljoner kronor i riskkapital, pengar som bland annat är öronmärkta för att anställda säljare.

”Nu ska vi växa. Planen är att fyrdubbla omsättningen i år”, säger Johan Wendt. 

Bakom de nyvunna pengarna står LRF Ventures, som drivs av Lantbrukarnas Riksförbund. 

”Vi är jätteglada. Det finns tydliga synergier mellan oss. Via deras kanaler kommer de att hjälp oss öppna dörrarna till deras nätverk i andra länder”, säger Johan Wendt.

Han understryker att pengarna betyder mycket, men att nätverket bolaget får tillgång till är desto mer värdefullt.

Förutom Johan Wendt består grundartrion av Mikhail Soloviev och Alexander Palin. Irriot blev kända genom Svt:s entreprenörsprogram Draknästet under hösten 2021. Där och då fick grundarna ett bud på en miljon kronor för 7 procent av bolaget till en värdering på runt 14 miljoner kronor. De behövde pengarna, men valde ändå att tacka nej till tungviktarnas bud – grundarna ville inte sälja för vad de ansåg var en för billig prislapp.

Trots att de lämnade strålkastarljuset utan ett säkrat kapitaltillskott hade programmet stor betydelse, och att det sändes på bästa sändningstid lika så, berättar Johan Wendt.

”När det spelades in hade vi 2020 bakom oss, ett katastrofår. Vi behövde verkligen få in pengar. Så när vi var med i programmet var jag rätt desperat. Men värderingen de kom med var lägre än vi tänkt, så vi kände att vi var tvungna att tacka nej. Men programmet gav oss väldigt bra synlighet och tittarsiffrorna var höga. Vi hade ett trettiotal investerare som hörde av sig i samband med att avsnittet sändes”, säger Johan Wendt.

Inklusive pengarna Irriot precis fått in på kontot genom LRF Ventures summeras riskkapitalet till omkring 12 miljoner kronor från att bolaget grundades 2018, som tagits in i ett flertal rundor. Hur ägarbilden ser ut i dagsläget är Wendt förtegen om, men konstaterar att grundarna fortfarande är majoritetsägare.

Hur länge kommer det nya kapitalet att räcka? 

”Det beror hur mycket vi gasar, men det kommer räcka i omkring två år. Vi har rätt bra med pengar på banken och vi förväntar oss att nå en lönsamhet någon gång i år”, säger Johan Wendt.

Det senaste halvåret har orderingången varit hög i Sverige, berättar han, men uppstickaren har i tillägg fått många förfrågningar från både potentiella kunder och återförsäljare Nordafrika och Mellanöstern.

Men precis som för många andra bolag har pandemiåren inte varit utan utmaningar. 

”Det har dykt upp saker som vi inte hade kunnat förutse eller planer för. Vi har upplevt en komponentbrist som verkligen gett oss huvudvärk. Det har också dykt upp importregler i viss länder som satt käppar i hjulen, i Egypten till exempel”, säger Wendt.

Vad kan ni vänta er för utmaningar i år?

”Nu är huvudvärken borta. Vi har lager för hela säsongen. Vi har säkert komponenter för året och en bit in på nästa. Nu rullar det på.”

Menar du att ni inte ser några som helst utmaningar framöver?

”Det finns inga problem som inte går att lösa. Problem och hinder kommer alltid att uppstå, det handlar bara om hur man adresserad dem”, säger Johan Wendt.

Under 2021 omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor och resultatet landade på minus 1,24 miljoner kronor.

Källa: Breakit