Kaptena

Hem / Kunskap

Så håller du koll på techbolagens värderingar

Breakit har tagit fram en databas som visar värderingen för såväl små som stora onoterade bolag. Dessutom innehåller den mer information som är guld värd för investerare och entreprenörer.

Till vilken värderingen skedde emissionen i bolaget X i den senaste kapitalrundan? Att hålla koll på värderingar är inte det lättaste. Men samtidigt är den informationen är guld värd för entreprenörer och investerare.

Breakits nya databas (kräver inloggning), omfattar 400 svenska techbolag. Databasen visar även intaget kapital, omsättning, resultat, affärsmodell och anställda.

Nedåtrundor? 
En stor andel av bolagen tog in pengar 2021 och värderas efter den värderingen. Sedan dess har det blivit kärvare att ta in pengar, vilket bör innebära att det är svårare att ta in pengar till samma, eller till en högre, värdering.

“Vi hör om många bolag som gör rundor på samma nivåer som för två år sen. Än så länge ser vi inte särskilt många nedåtrundor med sjunkande värderingar. Det kan delvis bero på att vi främst tittar på mindre bolag där affärsänglar investerar, och änglarna tenderar att vara lite snällare mot entreprenörerna”, säger Julia Delin, vd för Handelshögskolans riskkapitalfond SSE Ventures till Breakit.

Kan behålla värderingen
Så trots den vikande konjunkturen är det inte säkert att startups måste sänka sina respektive värderingar.

Enligt Breakit är en tydlig trend att allt fler av de högst värderade företagen sysslar med teknik för klimatomställningen som elektrifiering av fordon. Förutom Northvolt, som är det högst värderade bolaget, gäller det för exempelvis Texel och fordonsutvecklaren Einride.

E-handelsbranschen värderas ned
E-handelsföretagen, som steg rejält i värde under pandemin, har påverkats negativt.

– Det är alltid svårt att uttala sig generellt kring värderingar men förenklat skulle jag säga att värderingarna innan pandemin låg på runt 2 gånger omsättningen för e-handelsbolag. Under pandemin gick de upp till mellan 3 och 3,5. Idag är de nere på 1 eller 1,5 gånger omsättningen”, säger Aida Jammal, investment manager på riskkapitalbolaget Eequity, till Breakit.