Kaptena

Hem / Kunskap

Svenska Griffeye köps av kanadensiskt bolag: ”En stor påse pengar”

Griffey, vars system används av poliser för att för att utreda sexuella övergrepp mot barn, har sålts till kanadensiska Magnet Forensics. Prislappen är inte offentlig, men enligt uppgift blev det ”en stor påse pengar”.

Göterborgsbolaget Griffey startade 2015 och har system som effektiviserar digitala utredningar. Produkten Griffeye Analyze används av över 1 000 polismyndigheter världen över för att bearbeta, sortera och analysera stora volymer av bilder och videor – särskilt i fall som innehåller material relaterat till sexuella övergrepp mot barn.

Enligt Di har många uppvaktat bolaget, men valet föll på Magnet Forensics. Prislappen är inte offentlig men styrelseordförande Carl Kistenmascher säger till Di att ”Det blev en stor påse pengar”.

Griffeye är en avknoppning från bolaget Netclean, och de båda ingår i Safe Society Group. Magnet Forensics köptes ut från Toronto-börsen av riskkapitalbolaget Thoma Bravo tidigare i år för 1,3 miljarder dollar, enligt Di. Ungefär samtidigt förvärvade Magnet Forensics det amerikanska säkerhetsbolaget Grayshift.

– Det är en ganska ny bransch vi verkar inom och sedan Thoma Bravo klev in började allt mer starka ägare komma in med dem. Då gäller det att man sticker ut med skicklighet, vilket vi gör”, säger Pelle Garå, medgrundare och vd på ägarbolaget Safer Society Group, till Di.

Läs fler onoterade nyheter på Kaptena