Kaptena

Hem / Kunskap

Fintechbolaget Treyd fyller på rejält

”Sälj först, betala leverantören senare”.
Så kan Treyds upplägg till små och medelstora företag sammanfattas. Fintechbolaget har endast funnits i tre år och har under den tiden tagit in 250 miljoner kronor, enligt Breakit. Den senaste kapitalanskaffningen är på nästan 130 miljoner och bland investerarna finns Nineyards Equity och Antler.

I den senaste rundan fyllde Treyd på med 127 miljoner, fördelat på 50 miljoner i en emission och 77 miljoner genom ett konvertibellån, rapporterar Di Digital.

Vid en emission i fjol var värderingen 463 miljoner kronor och denna runda på 127 miljoner tillskrivs samma finansieringsrunda, vilket innebär att värderingen är oförändrad. Konvertibelkursen är satt till en konverteringskurs som motsvarar en värdering på 200 miljoner, enligt Di Digital.

– Det är ett så kallat golv som skydd för investerarna om vi av någon anledning inte gör en ny runda. Om vi inte gör en ny runda så kommer konvertibeln automatiskt att konvertera med en värdering om 200 Mkr. Vi och investerarna tror och hoppas på att värderingen för denna extension vi gör nu kommer att bli väsentligt högre än den initiala A-rundan, men det beror på utfallet när vi gör B-rundan, skriver bolaget om upplägget enligt Di Digital.

Fokuserar på små och medelstora företag
Treyds pay off ”Sälj först, betala leverantören senare” syftar på att bolaget finansierar lagerinköp genom att betala sina kunders leverantörsfakturor. På så sätt stärks kundernas likviditet. Bakgrunden är att företag kan behöva betala leverantörsfakturor långt i förskott, vilket kan vara extra svårt för tillväxtbolag som behöver kapital för att växa.

Riskkapitalbolaget Nineyards Equity ledde den senaste finansieringsrundan tillsammans med Antler. Andra investerare är Zenith och J12 Ventures.

– Treyds förmåga att leverera kostnadseffektiv, tresiffrig tillväxt och samtidigt bibehålla kreditförluster på exceptionellt låga nivåer visar på det tydliga värdet, säger Stefan Nordahl, vd och grundare på Nineyards Equity i ett uttalande, enligt Di Digital.