Kaptena

Hem / Kunskap

Riskkapitalister letar nu efter kameler istället för unicorns

Att hitta nästa unicorn – alltså ett bolag som kvickt värderas till 1 miljard dollar – är inte lika hett längre. Istället har fokus skiftat till ”kameler” som klarar sig genom ett bistert klimat med lite näring, enligt startupinkubatorn SSE Business Labs VD Andreas Johansson.

”Så istället för att leta bolag som så snabbt som möjligt kan nå en värdering på 1 miljard dollar, letar fler och fler efter kameler – som överlever i otacksamt ökenklimat med minimal näring. Det handlar alltså om bolag som kan balansera sin tillväxt med att hitta en hållbar och långsiktig affär.”

Det berättar Andreas Johansson, som är vd för Handelshögskolans startupinkubator SSE Business Lab, till Realtid.

Kärvare tider leder till förändringar
Bakgrunden är att det förändrade marknadsläget har fått allt fler VC-firmor att inse att strategin tillväxt till varje pris fungerar bra i högkonjunktur, men inte lika bra i kärvare tider.

”Vi har också sett flertalet värderingar inom tech sjunka rätt rejält. Nu tvingas VC-firmorna ställa högre krav på att bolag ska bygga långsiktigt hållbara affärer, vara mer motståndskraftiga, och tidigare nå lönsamhet”, säger Andreas Johansson till Realtid.

SSE Business Lab riskkapitalfond har omkring 12 investeringar. I en rapport från Antler rankades Handelshögskolan i Stockholm på andra plats bland europeiska akademiska institutioner som skolar mycket framgångsrika tech-grundare. Bland de nordiska länderna rankades SSE som bäst.

Läs fler nyheter om onoterat på Kaptena