Kaptena

Hem / Kunskap

Biotechbolaget Sigrid Therapeutics har stängt övertecknad runda

Det svenska hälso- och biotechbolaget Sigrid Therapeutics har tagit in drygt 40 miljoner i en övertecknad finansieringsrunda. Bolagets medicinska gel och kosttillskott sänker blodsockernivån, vilket kan vara effektivt för att behandla fetma och övervikt. Sedan Novo Nordisk framgångsrika lansering av sina läkemedel mot fetma riktas strålkastarljuset mot liknande bolag som Sigrid Therapeutics. 

Sigrid Therapeutics är kanske mest känt för sin medicinska gel som sänker och stabiliserar blodsockernivåer. Produkterna bygger på en patenterad plattformsteknologi –Sipore. Den består av naturligt kiselmineral som konstrueras för att ändra hur kroppen hanterar matsmältning, skriver Di Digital.

Men gelen har stött på patrull i och med att ett nytt regelverk har försenat lanseringen i EU. Lösningen blev att bolaget utvecklade ett kosttillskott som har lanserats i USA.

”Vi har hållit på i åtta år och aldrig haft en försäljning. Vi är ’deep tech’ och har behövt forska, utveckla, patentera och skala upp produktion i en väldigt reglerad bransch. Det här blir första gången vi börjar tjäna pengar. Det känns ofantligt stort för mig och teamet”, säger Sana Alajmovic, vd och medgrundare i Sigrid Therapautics, till Di Digital.

Novo Nordisk sätter strålkastarljuset på fetmabehandling
Sedan Novo Nordisk lansering av storsäljaren Ozempic och Wegovy har intresset för fetmabehandling ökat lavinartat. Den utvecklingen har även påverkat Sigrid Therapeutics som har liknande målgrupper.

”För oss är det bara bra att det händer så mycket inom fetmavård. Marknaden är så stor, och många tolererar inte de nya läkemedlen. Vi har något helt unikt som är mer lättillgängligt. Vi kan rida på den här vågen snarare än att vi behöver tävla med Novo Nordisk”, säger Sana Alajmovic till Di Digital.

Lansering i USA väckte investerares intresse
Planen var att ta in 30 miljoner inför USA-lanseringen.

”Vi skulle bara ta in 30 miljoner, det räckte gott för att exekvera på vår affärsplan. Sedan ville flera befintliga aktieägare öka sitt ägande. Allt det här skedde på under en månad. Vi var själva väldigt överraskade om jag ska vara ärlig”, säger hon enligt Di Digital.

Affärsmannen Martin Bjäringer och Ulf Wiinberg tidigare var vd för läkemedelsbolaget Lundbeck är exempel på nya investerare. Bolaget har sedan tidigare till exempel Lars Molinder som ägare.

Samma eller högre värdering
Vilken värderingen kapitalanskaffningen skedde till vill inte Sana Alajmovic kommentera. Däremot berättar hon att bolaget aldrig har tagit in pengar till sänkt värdering.

Läs fler nyheter om onoterat på Kaptena