Kaptena

Hem / Kunskap

Vad är bäst? Äga onoterade aktier i bolag, privat eller kapitalförsäkring?

När du ska börja din investeringsresa bland onoterade aktier är det vanligt att du börjar göra det helt privat. Sen väljer många efter ett tag att starta ett holdingbolag för att slippa kapitalvinstskatten. Men det finns faktiskt ett tredje sätt, där du slipper betala vinstskatt och får högre flexibilitet än när du köper via bolag – En kapitalförsäkring för onoterat!

I den här artikeln går vi igenom vad skillnaden är mellan de tre olika ägarformerna, vilka för- och nackdelar det finns, och hur du kan komma i gång med en kapitalförsäkring för dina onoterade aktier.

I vår kapitalförsäkring Kapsure har vi samarbete med Futur, Nordnet och Idun för att leverera bästa möjliga tjänst till de som investerar i onoterat. Vi berättar mer om det längst ner.

Äga privat

Att köpa och äga onoterade aktier privat är det vanligaste sättet att börja investera. Det går också snabbt att komma i gång, och du slipper all form av kostsam administration, till exempel årsredovisning eller bokföring, som ett bolag har.

Men, den stora nackdelen med privat ägande är kapitalvinstskatten. På alla vinster, utdelningar och ränteintäkter du får betalar du 30% i kapitalvinstskatt. För många ses kapitalvinstskatten som ett nödvändigt ont, men de som är erfarna vet att det finns sätt att få ut en större del av sin vinst.

Äga via bolag

Efter att ha investerat ett längre tag väljer många att starta ett holdingbolag med syfte att köpa onoterade aktier via det. För många personer som har bolag med kapital i är det naturligt att använda det kapitalet för investeringar i onoterat. Fördelarna här är att du inte behöver betala vinstskatt – Alltså kan du köpa och sälja utan att oroa dig för att förlora din vinst. Med skattefria vinster och utdelningar går det alltså att bygga upp en stark portfölj över tid.

Nackdelarna med den här ägarformen är kapitalet är bundet i bolaget. Vill du ta ut pengar ur bolaget, för att till exempel åka på en resa eller köpa båt eller hus, blir det genom utdelningar som beskattas med 30 till 50% utdelningsskatt. Utöver det behöver du ta hand om administrativa kostnader i form av redovisnings- och revisorskostnader.

Äga i kapitalförsäkring

Många investerare har faktiskt inte koll på att det går att äga onoterade aktier och värdepapper via en kapitalförsäkring. På många sätt erbjuder en kapitalförsäkring det bästa av två världar. I en kapitalförsäkring är framtida vinster, utdelningar och ränteintäkter fria från kapitalvinstskatt. I stället betalar man en årlig avkastningsskatt på värdet, som för 2024 uppgår till drygt 1%. På det sättet är en kapitalförsäkring väldigt lik ett ISK-konto, som de flesta känner till. Kaptena kallar det för Kapsure, men våra kunder kallar det för ”ISK” för onoterat.

Den stora fördelen med en kapitalförsäkring för onoterat är att du, precis som med holdingbolag, slipper betala kapitalvinstskatt. Istället betalar du en rörlig kostnad baserad på värdet av dina aktier, vilken brukar ligga på ungefär 1,5%. Dessa avgifter behöver du betala oavsett om värdet går upp eller ner.

Det som är synd är att så få har koll på detta alternativ. De som upptäcker denna möjlighet tror att det är svårt och krångligt. Men efter ett samtal med våra experter brukar de inse att det är väldigt enkelt att komma i gång.

Kom igång med Kapsure

Kapsure är en unik lösning där du kan äga onoterade aktier i kapitalförsäkring. Tack vare våra starka samarbeten med tre ledande försäkringsbolag i Sverige, Nordnet, Futur och Idun, är dina onoterade aktier är i trygga händer. Våra experter står givetvis till ditt förfogande om du har frågor eller funderingar kring försäkringsägande. Du kan själv räkna ut vad du kan tjäna på ett försäkringsägande på vår hemsida, klicka här.

Boka ett möte med en av våra experter och lär dig hur Kapsure kan gynna dina investeringar i onoterade bolag.

Boka möte