Kaptena

Hem / Kunskap

Elbåts-bolaget Candela tar in 250 miljoner – EQT Ventures investerar.

Det svenska bolaget har fått mycket uppmärksamhet för sin båtar som ser ut som att de flyger över vattnet. Med hjälp av bärplansteknik lyfts båten nämligen upp ur vattnet under färden, vilket enligt bolaget innebär 80 procent mindre energiåtgång än vad som krävs för att transportera vanliga båtar.

Den annorlunda tekniken har tidigare lockat profiler som bland annat Chris Anderson, grundare av föreläsningsorganisationen Ted, att investera. Nu stänger bolaget sin största kapitalrunda hittills, där EQT Ventures leder rundan med en investering på 24 miljoner euro. Det motsvarar närmare 250 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat användas till att skala upp bolagets utveckling av elektriska färjor och att bygga en ny robotiserad fabrik som ska kunna producera 400 båtar per år när den står klar. Candela flyttar samtidigt sitt huvudkontor till Frihamnen där de under nästa år ska inviga vad de kallar “världens modernaste utvecklings- och testcenter för båtar”.

Under 2020 omsatte Candela drygt 32 miljoner kronor med ett minusresultat på 10 miljoner.

I Sverige finns utöver Candela även bolaget X shore som grundats av profilen Konrad Bergström. Även de satsar på att elektrifiera båtbranschen och de bygger just nu en fabrik i Nyköping.

Källa: Breakit
Bildkälla: Press

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *