Kaptena

Hem / Kunskap

Mängden riskkapital ökar kraftigt. Mängden investerat riskkapital är nu tillbaka på nivåerna innan finanskrisen. Det visar färsk statistik från myndigheten Tillväxtanalys.

2021 blev ett rekordår för den europeiska techsektorn, som tog emot runt 900 miljarder kronor i investeringar under året, enligt Di Digitals siffror.

Nu bekräftar färsk statistik från myndigheten Tillväxtanalys att även 2020 sticker ut för svenska portföljbolag, som under året ser en en kraftig ökning av mängden riskkapital, venture capital. 

”Sedan 2015 ser vi att investeringarna ökar och mellan 2019 och 2020 ser vi en särskilt kraftig ökning”, säger Torbjörn Danell, analytiker på Tillväxtanalys. 

Myndigheten sammanställer årligen en rapport om riskkapitalinvesteringarna i Sverige, som bygger på data från Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA.

Totalt uppgick det investerade riskkapitalet till 4,81 miljarder kronor, vilket är en ökning med 26,5 procent jämfört med året innan. Investeringarna från utländska firmor ökade med saftiga 61 procent, vilket är den kraftigaste ökningen under 2020. De svenska privata fonderna ökade sina investeringar med 7,8 procent.

”Jag vill inte spekulera i varför det har ökat, men det vi kan säga är att vi är tillbaka på nivåerna innan finanskrisen vad gäller storleken på de totala investeringarna”, säger Torbjörn Danell.  

Hur tror ni att det kommer att utvecklas?  
”Det ser stabilt ut just nu, men utvecklingen beror ju så klart på omvärlden. De senaste åren har vi sett en tydlig trend och så länge det inte händer något extremt eller oväntat så är min gissning att det kommer att fortsätta öka.” 

Källa: Dagens Industri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *