Kaptena

Hem / Kunskap

Med hjälp av ett smart, billigt och kameralöst hemlarm har startupbolaget Minut lockat hyresvärdar på tjänster som Airbnb. Nu tar man in 130 miljoner kronor från investerare.

Malmöbaserade Minut har sedan starten 2015 varit en pionjär inom en ny typ av små, högteknologiska hemlarm som fungerar utan kameror.

Produkten ser ut ungefär som en brandvarnare, ryms i handflatan och kostar cirka 500 kronor att köpa. Ovanpå det betalar man 1.500 kronor per år för att använda appen som utgör själva övervakningen.

Hårdvaran består av en processor, mikrofon, rörelsedetektor och ett antal sensorer som mäter lufttryck, temperatur och annan miljödata. På detta vis kan den larma vid skadegörelse eller inbrott. Ljudet av krossat glas, i kombination med förändringar i temperatur och lufttryck, kan exempelvis tyda på att någon tagit sig in i fastigheten.
Systemet kan även användas för att se när folk kommer och går, eller flagga för hög ljudvolym som vid en stökig fest. Tekniken respekterar den personliga integriteten då den inte tar bilder och inte kan användas för att avlyssna eller spela in samtal.

För att skala upp verksamheten tar bolaget nu in 14 miljoner dollar (130 miljoner kronor) från en rad namnkunniga investerare. Rundan leds av amerikanska Almaz Capital. Även Tommy Jacobsons Zenith Capital är med och satsar. Zenith är sedan tidigare känt för sina investeringar i högtalar- och hörlursbolaget Zound, och den börsnoterade telefonboksappen Truecaller. Andra investerare är Verve Ventures och Swiss Immo Lab.

Källa: Dagens Industri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *