Kaptena

Hem / Kunskap

Batteribolaget Polarium tar in 178 miljoner kronor. Den svenska uppstickaren vill göra världen grönare med sitt energilagringssystem. Bara en månad efter AMF:s investering på nära 1 miljard kronor fyller de kassan igen.

Svenska Polarium grundades 2015 är ett av flera bolag som just nu rider på den gröna vågen i syfte med sina batterier byggda med litiumjonteknik, som enligt egen utsago ska vara mer hållbart. Bakom bolaget står tunga namn som Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz, som även dragit igång de stora satsningarna Northvolt och H2 Green Steel.

Vd:n Stefan Jansson vill inte avslöja mer om de nya delägarna, mer än att det rör sig om tre svenska bolag.

”Den här kapitalanskaffningen är för att vi ska kunna accelerera vår tillväxt. Vi ser en enorm efterfrågan på energilagring kopplat till den gröna omställningen. Det ställer krav på elnätet, där vi kan fungera som en stödtjänst”, säger han.

De nya investerarna köper in sig till samma pris som när pensionsjätten AMF investerade 955 Mkr i Polarium i maj, en runda som värderade hela bolaget till 10 miljarder kronor. Därmed är Polarium ett av de senaste tillskotten bland de svenska enhörningsbolagen.

Bolaget, som säljer sina energilösningar till kunder även inom industrin och fastighetssektorn, har produktionsanläggningar i Mexiko, Vietnam och Kapstaden. Omsättningen uppgick till nästan 1,1 miljard kronor under 2021, efter en tillväxt på 46 procent. Rörelsevinsten var drygt 52 miljoner kronor.

Källa: DI Digital, Breakit