Kaptena

Hem / Kunskap

Budbee och Instabox går samman – omsätter tillsammans 18 miljarder.

De två svenskgrundade bolagen, Instabox och Budbee, tillkännager i dag sin intention att gå samman och bilda ett nytt bolag, Instabee, en process som är föremål för brukligt godkännande av Konkurrensverket.

Instabox grundades i Stockholm 2015 och dess leveranser till smarta paketskåp har blivit ett populärt alternativ för många svenskar. Instabox adderade hemleveranser under 2021 och har i dag verksamhet i fem länder (Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland). Budbee grundades 2016 med ett initialt fokus på att skapa smarta, snabba och mer flexibla hemleveranser. Budbee adderade boxleveranser under 2020 och har i dag verksamhet i fem länder (Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna och Belgien). Budbees grundare Fredrik Hamilton, blir vd och Alexis Priftis, Instabox grundare, blir arbetande styrelseordförande. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Jag har varit långsiktig i mina planer sedan start och samgåendet med Instabox är en fantastisk möjlighet att skapa något riktigt betydande. Vi har självklart följt Instabox genom åren och jag imponeras av deras resa. Det här känns som en perfekt kombination och jag ser fram emot att lära känna alla mina nya kollegor. Vi kommer att åstadkomma något stort tillsammans, säger Fredrik Hamilton i en skriftlig kommentar.

Affärslogiken bakom det avsedda samgåendet handlar enligt aktörerna framför allt om ett mer effektivt resursnyttjande vad gäller såväl infrastruktur som kompetenser.

Instabee värderas till 18 miljarder kronor och grundarna är tillsammans med Kinnevik de största ägarna, på listan som också innehåller bland annat Creades, EQT och Verdane, AMF, Stena Sessan, H&M, CNI Nordic och Tham Invest.

– Under de senaste åren har Instabox och Budbee båda revolutionerat sina respektive fält inom området för e-handelsleveranser. Som stor aktieägare i Instabox är vi mycket imponerade av vad Alexis och Instabox-teamet åstadkommit historiskt.  Att nu i nästa steg kombinera två svenska entreprenörssuccéer gör att framtiden ser ännu mer spännande ut. En framtid som vi ser mycket fram emot att vara en del av”, säger John Hedberg vd Creades och styrelseordförande Instabox i en presskommentar.

Källa: Realtid