Kaptena

Hem / Kunskap

Creades: “Nedgången upphörde i juli.” – Raset för teknikbolag har tvingat Creades att stegvis skriva ner värdet på sin portfölj under året. Men nedgångarna har stannat av under juli, enligt vd:n.

Sven Hagströmers investmentbolag Creades har de senaste åren seglat upp som en allt viktigare investerare i teknikbolag. Bland de tongivande innehaven kan nämnas Instabox, Apotea och Klarna.

”Grovt räknat föll värdet på onoterade teknikbolag med 30-50 procent under våren”, konstaterar Creades vd John Hedberg.

Men nedgången är inget som fått investmentbolaget att tveka, tvärtom. Kassan är välfylld, tack vare framgångsrika försäljningar av andelar i bolag som Tink och Pricerunner, och de senaste månaderna har Creades gjort flera högprofilerade investeringar.

Det tydligaste exemplet är Mentimeter där investmentbolaget plöjde ner 175 miljoner kronor i slutet av juni. För det fick man 7 procent av i Saas-bolaget, som i sin tur värderades till hela 2,5 miljarder kronor.

”Vårens snabba nedvärdering för onoterade teknikbolag har inte fortsatt under juli. Om man tittar på noterade ”peers”- det vill säga bolag som kan jämföras med exempelvis Klarna och Mentimeter – så har värderingarna ökat något under månaden”, säger John Hedberg.

CREADES PORTFÖLJ PER DEN SISTA JULI 2022

Noterade tillgångar:
(Namn, värde, andel av Creades portfölj)

Avanza, 3 062 Mkr, 34 procent
Creaspac, 402 Mkr, 4 procent

Onoterade tillgångar:
Instabox, 1.000 Mkr, 11 procent
Apotea, 301 Mkr, 3 procent
Inet, 249 Mkr, 3 procent
StickerApp, 242 Mkr,, 3 procent
Mentimeter, 175 Mkr,, 2 procent

Amcap, 150 Mkr, 2 procent
Röhnisch, 140 Mkr, 2 procent
Findity, 102 Mkr, 1 procent
Stabelo, 89 Mkr, 1 procent
Övriga onoterade värdepapper: 273 Mkr,, 3 procent.

Källa: DI