Kaptena

Hem / Kunskap

Det svenska solcellsbolaget Exeger har slutit två avtal i mångmiljardklassen. Det bekräftar bolagets vd Giovanni Fili. “Jag kan säga att det rör sig om två av världens största bolag inom sina branscher”, säger han utan att vilja gå in på detaljer i avtalet.

Exeger kan redan vara på god väg att lämna åren som liten startup. En av de storaffärer Giovanni Fili pratade om i en intervju med Di juli visade sig den här veckan vara fjärrkontrolltillverkaren Omni. Bolaget producerar årligen omkring 80 miljoner fjärrkontroller av 700 olika modeller, bland annat till tv-boxar från AT&T, Sky och Telenor. Bolaget omsatte 126 miljoner dollar 2021, motsvarande 1,3 miljarder kronor, och är noterat på Hongkongbörsen.

Storleken på affären med Exeger är inte kommunicerad, men enligt Giovanni Fili handlar den om ”fler hundra miljoner kronor” i intäkter när produktionen är i full gång.

”Det är en genombrottsaffär. Vi har presenterat den självladdande fjärrkontrollen nu och nästa steg är att ta konceptet ska anpassas till Omnis kunder. Det kommer ta upp till ett år innan de första produkterna är på hyllan”, säger Giovanni Fili.

Exeger tillverkar en tunn, lätt och böjbar solcell som kan fästas på elektronikprodukter, hjälmar eller till och med kläder och väskor. Den första produkten att utrustas med deras så kallade Powerfoyle var ett par hörlurar från svenska Urbanista.

Källa: Dagens Industri