Kaptena

Hem / Kunskap

Konrad Bergström vision är att skapa ett Tesla på vatten. Nu tar de hajpade elbåtarna nästa steg i att fullfölja den visionen när de lanserar nya modellen X Shore 1.

Nu tar X Shore ett nytt stort steg mot sin vision om att elektrifiera båtmarknaden. Bolaget meddelar att de släpper sin nya båt X Shore 1, som är en uppföljare till bolagets första båt Eelex 8000.

Båten kommer att kosta 99.000 euro exklusive moms, vilket motsvarar drygt 1 miljon kronor. Detta är ungefär en tredjedel av vad bolagets första båt och andra liknande elbåtar kostar idag.

“En traditionell båt släpper ut fem gånger så mycket som en vanlig personbil idag. Det här är en av de allra smutsigaste branscherna, som vi måste göra någonting åt. Då kan vi inte sälja 40 båtar, vi måste gå ner i pris för att nå ett mycket bredare segment. Att sälja en båt för en miljon var målet, men vi trodde knappt själva att vi skulle kunna lycka med det”, säger vd Jenny Keisu.

Den nya modellen är 6,5 meter lång och har en toppfart på 30 knop. Den har samma prestanda som flaggskeppsbåten, men har bara ett batteri vilket uppges minska kostnaderna. Även fraktkostnaden kapas av att den nya mindre storleken är mer lämpad för globala fraktcontainrar. De första båtarna ska levereras till nästa vår .

Källa: Breakit