Kaptena

Hem / Kunskap

Nu ska discgolfen erövra världen – potential att bli ”nya padeln”. Gasellvinnaren Latitude 64 är en ledande aktör inom discgolfen. Nu ska Skellefteåföretaget bli ännu större med hjälp av norskt kapital.

Discgolf, i folkmun kallat frisbeegolf, är en snabbt växande sport i USA och norra Europa. Utvecklingen har gått så snabbt att en del av sportens påhejare rentav tror att den kan få samma genomslag som padel.

Ett av de ledande företagen på marknaden finns i Skellefteå. Latitude 64 grundades för 17 år sedan av fyra utövare av sporten som tröttnat på dåliga discar och började utveckla egna. Det hela gick så bra att bolaget 2016 blev gasellvinnare i Västerbotten. Idag heter bolaget Mountain Village och omsättningen i koncernens bolag låg under 2021 på ungefär 300 miljoner kronor.

Nu säljs majoriteten av Mountain Village till två internationella aktörer. De fyra grundarna Svante Eriksson, David Berglund, Tomas Ekström och Johan Åström kommer att finnas kvar i bolaget även efter försäljningen.

Köpare är dels Belgien-baserade Vendis Capital dels norska Equip Capital. I synnerhet Equip är mycket aktivt på den svenska marknaden. Siktet är närmast inställt på den amerikanska marknaden, där de flesta utövarna finns.

Källa: Dagens Industri