Kaptena

Hem / Kunskap

Sveriges tyngsta investerare i startupbolag, Northzone, slår nytt rekord när man tar in en miljard euro i två fonder.

Under sina 26 år har riskkapitalbolaget lyckats pricka rätt i framgångssagor som Spotify, Avito, Izettle och norska Kahoot.

Kring 60 procent av kapitalet landar i en fond, Northzone X, som är riskkapitalbolagets tionde i ordningen för investeringar i unga startups – från sådd till serie A, B och C för att tala branschspråk. Det kan jämföras med förra fonden, Northzone IX från 2019, som innehöll knappt 5 miljarder kronor.

Den andra fonden, som får cirka 40 procent av kapitalet, heter Northzone Growth II, och är bolagets andra tillväxtfond i ordningen. Investerarna som går in med kapital i Northzone uppges vara den vanliga mixen av pensionsjättar, institutioner och förmögna individer.

Jessica Schultz, som är partner på Northzone, lyfter fram elektrifieringen som ett hett område som hon tror överlever den nuvarande sättningen på marknaden.

”Vi har ju investerat i Einride och ser att det kommer mycket nytt i Norden och följer det skiftet”, säger hon.

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, pekar ändå ut bolag inom hållbarhet, digital vård och kryptovalutor som särskilt intressanta.

”Den spekulativa delen av krypto är i sitt slutskede. Nu tror vi på bolag som kan skapa värde inom sektorn. Ett exempel är att Ethereum som energieffektiviserar med 95 procent. Det är ett språng som kan bli starten för nya typer av bolag”, säger han.

Källa: Dagens Industri