Kaptena

Hem / Kunskap

E-handelsplattformen Brink har en rad tunga profiler i ägarlistan. Nu är bolaget på väg att ta in ett gäng nya investerare för att gasa tillväxten.

En smula otacksamt brukar Kristian Tysander beskrivas som “storebror till Filip Tysander”. Faktum är att Kristian var en viktig orsak till att Filip Tysander lyckades bygga upp klockbolaget Daniel Wellington till en miljardsuccé.

Brink är en e-handelsplattform där pitchen är att den tekniska stabiliteten ska vara klart bättre jämfört med konkurrenterna. Med erfarenheterna från Daniel Wellington, där trycket på sajten ofta kunde vara extremt stort i samband med att nya produkter släpptes, har de tre grundarna skapat en plattform som ska stå emot även de mest intensiva kundanstormningarna.

Lillbrorsan Filip Tysander var med redan från starten som investerare men bland ägarna finns flera andra namnkunniga personer. Här hittar vi bland andra Nakd-grundaren Jarno Vanhatapio, affärsängeln Alexander Hars och grundaren av modevarumärket Axel Arigato, Albin Johansson. Även riskkapitalbolagen Innovation nest och Wellstreet har investerat pengar i bolaget. Hittills har Brink fått in runt 30 miljoner kronor i riskkapital men nu kan Breakit avslöja att bolaget ligger i startgroparna för en betydligt större finansieringsrunda.

Enligt Breakits källor har Brink precis säkrat ytterligare runt 20 miljoner kronor i form av ett konvertibellån som senare kan omvandlas till aktier. Under våren är planen att ta in minst 100 miljoner kronor och kanske så mycket som 200 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att växla upp expansionen internationellt. Brink har en relativt lång införsäljningsprocess som kostar mycket pengar innan en kund är på plats. Sedan tjänar Brink pengar ju mer kunden säljer. Under 2021 var första året Brink hade några riktiga intäkter och då hamnade omsättningen på 3,1 miljon kronor och förlusten skrevs till 6,8 miljoner kronor.

I den senaste registrerade nyemissionen som gjorde hösten 2021 värderades bolaget till 108 miljoner kronor. Då ägde Kristian Tysander 27 procent av aktierna, Patrik Antonsson 24 procent, Wellstreet 17 procent, Marcus Ljungberg 16 procent, Filip Tysander 6 procent, Innovation nest 3 procent, Jarno Vanhatapio 3 procent och Albin Johansson 1 procent.

Källa: Breakit