Kaptena

Hem / Kunskap

Elbåtstillverkaren Candela tar in 210 Mkr för att börja masstillverka sin passagerartrafikfärja. EQT Ventures finns bland investerarna.

EQT Ventures investerar omkring hälften av de 210 Mkr som Candela tar in, enligt Di Digital. Andra investerare är Joel Eklund och Svante Nilo Bengtsson. Kapitalet ska användas till för att ta passagerarfärjan Candela P-12 Shuttle till massproduktion vid bolaget anläggning i Stockholm.

– Med den här investeringen öppnar vi upp den potential som vattenvägar erbjuder med klimatvänlig och snabb pendling. P-12 kommer på många sätt att vara snabbare och billigare än transporter på land som busstrafik och redan från dag ett kommer den att vara lönsam för operatörer”, säger bolagets VD och grundare Gustav Hasselskog i ett pressmeddelande.

Bärplansfartyget Candela P-12 Shuttle är snabbare och effektivare än dagens pendlarbåtar. Dessutom orsakar båten lite svall och har relativt lång räckvidd, enligt Candela. Bolaget har sedan tidigare gjort sig ett namn för sina elektriska fritidsbåtar. Den 12 meter långa pendlarbåten Candela P-12 ska från och med våren 2024 gå i provtrafik hos Region Stockholm.