Kaptena

Hem / Kunskap

Investerarkvintett går in i hett AI-bolag

Uppsalabolaget Scaleout Systems mjukvara gör det möjligt att använda AI utan att känslig sprids till obehöriga. En viktig del av lösningen är att maskininläsningen flyttar till datan i stället för att datan flyttar till maskininläsningen.

AI bygger på att modellen tränas med stora mängder data. Denna data finns ofta utspridd på olika platser. Det kan till exempel handlar om patientdata som finns på olika sjukhus eller processdata från olika fabriker i olika länder.

Löser problem med AI
Men det finns ett problem med den utspridda informationen som Scaleout Systems löser. Krav på datasäkerhet och regulatoriska krav som GDPR gör det problematiskt att samla in all data på ett enda ställe, till exempel i en central molninfrastruktur, enligt ett pressmeddelande från Almi Invest.

Scaleout Systems utvecklat ett system för så kallad federerad AI, vilket innebär att maskininlärningen flyttar till datan istället för att datan flyttar till maskininlärningen. På så sätt behöver ingen data flyttas och det går att säkerställa datasäkerhet och integritet, vilket är mycket viktigt för en framtidssäker användning av AI, enligt Almi Invest.

– Scaleouts mjukvaruplattform är baserad på en teknologi som ligger i den absoluta framkanten av AI-forskningen och gör det möjligt att träna en AI på mycket större mängder av data, säger Pär Lagerström, Investment Manager på Almi Invest i ett pressmeddelande [.

Tar in 7 miljoner kronor
Sammanlagt får Scaleout Systems ett kapitaltillskott på 7 Mkr, varav Almi Invest står för 3,5 Mkr. De andra investerarna är UU Invest, Beijer Ventures, Waterdragon och Grinden Ventures.

– Detta kapitaltillskott markerar nästa steg i vår plan för att ta federerad maskininlärning, och med det, ökad datasäkerhet i maskininlärning, till marknaden. Vi ska nu bygga upp våra säljprocesser, och göra vår mjukvara tillgänglig för fler att testa både på sin egen infrastruktur och som SaaS, säger Andreas Hellander, vd på Scaleout Systems, i pressmeddelandet.

Läs fler onoterade nyheter på Kaptena.