Kaptena

Hem / Kunskap

Elbåtstillverkaren Xshore tar in 300 Mkr – SEB Investment Management ny storägare

Xshore har säkrat en kapitalanskaffning på 300 miljoner kronor. Den tuffa marknaden har satt sina spår och värderingen har sjunkit sedan fjolårets emission.

I samband med emissionen för ett år sedan – när Xshore tog in 500 miljoner kronor – värderades bolaget till 1,7 miljarder kronor inklusive det nya kapitalet, skriver Di Digital. Denna gång tar Xshore in 300 miljoner kronor men till en lägre värdering. Vilken värdering som gäller är inte officiell.

”Det är en tuff marknad generellt att resa kapital på. Jag är fruktansvärt stolt över att vi på bara några dagar lyckats resa ett så stort belopp. Det kommer att ta oss till lönsamhet nästa år”, säger VD Jenny Keisu till Di Digital.

SEB Investment Management leder emissionen genom en så kallade artikel 8-fond, även kallat ljusgröna fonder. Fonderna i denna kategori bidrar till hållbarhet utan att hållbarhet är det övergripande syftet med förvaltningen.

Enligt Breakit ska kapitalet användas till att skala upp produktionen samt investera i den nordamerikanska verksamheten.

Läs fler onoterade nyheter på Kaptena.