Kaptena

Hem / Kunskap

Renar smutsigt vatten – fyller på kassan

Tech-bolaget Retein har tagit in 11 miljoner kronor. Med sin biobaserade teknik renar Retein vatten på ett energieffektivt sätt. Industrifonden, Chalmer Ventures, Navigare och Butterfly Ventures har investerat.

Chalmers Venture är sedan tidigare ägare och investerade i Retein år 2019 när bolaget startades av chalmersforskaren Simon Isaksson tillsammans med Martin Andersson, professor inom kemi på Chalmers. Reteins patenterade upptäckt innebär en unik metod där biobaserad teknik renar vatten energieffektivt.

Chalmers Ventures deltar även denna gång i finansieringsrundan som har stängt och som var på 11 miljoner kronor. Retein ska öka produktionstakten för att kunna möta efterfrågan från potentiella kunder.

– Vi ska ta oss från prototyp till en filtermodul. Det är ett viktigt steg närmare marknad, säger Simon Isaksson, vd och medgrundare, Retein, i ett pressmeddelande.

Sara Wallin, vd på Chalmers Ventures kommenterar i presmeddelandet:

– Retein har en enorm potential. Både att växa till ett globalt bolag och att göra global nytta. För med en miljard människor som saknar rent vatten kan bolaget vara med och lösa viktiga problem. Och i världens industrier behöver miljarder kubikmeter processvatten renas, vatten som dessutom innehåller resurser som kan återvinnas.

Nya investerare ser möjligheter
Industrifonden, Navigare och Butterfly Ventures är nya ägare.

Iliam Barkino på Industrifonden kommenterar:

– Vi är stolta över att stödja teamet på Retein och deras unika teknologi som bygger på imponerande vetenskap från Chalmers tekniska högskola. De har på ett unikt sätt stabiliserat akvaporiner på ett liknande sätt som alger gör. Vi tror på teamet som har en blandning av högt kvalificerad teknisk expertis och entreprenöriell erfarenhet.