Kaptena

Hem / Kunskap

Investeringsbolag för kvinnor drar igång med full fart

Fler kvinnor som ägare. Det är målet för investeringsbolaget RadCap som ska arbeta med mikroinvesteringar i onoterade bolag där 50 procent av grundarteamet är kvinnor eller icke-binära.

Män dominerar som ägare i svenska företag och det faktumet vill Nastaran Baleng-Soultani och Karolina Nilsson på RadCap ändra på. Med den takt som råder nu kommer det att ta 80 år innan kvinnor äger en lika stor andel av svenska företag som män, enligt Breakit.

– Med fler kvinnor vid cap table kan vi lyfta fler perspektiv och möjliggöra för ytterligare idéer att få investeringar. Effekten blir också att vi lyfter kvinnliga förebilder på både investerar- och företagssidan, säger Nastaran Baleng-Soultani till Breakit.

Har fått in 3,5 miljoner kronor
För knappt ett år sedan kom grundarna på idén och de första mötena med investerare skedde i februari i år. Sedan dess har det rullat på snabbt. 34 kvinnor har anslutit sig och tillsammans stoppat in  3,5 miljoner kronor. Investeringarna ska ske i onoterade bolag där grundarteamen består av 50 procent kvinnor eller icke-binära, enligt Breakit.