Kaptena

Hem / Kunskap

Healthtech-företaget UTIlizer säkrar finansiering

UTIlizer har utvecklat diagnostiska tester för urinvägsinfektioner. Nu skalar bolaget upp verksamheten och tar in nästan 3 miljoner kronor från Almi Invest.

UTIlizer, ett spin-off bolag från KTH Royal Institute of Technology, har utvecklat ett effektivt diagnostiskt test för urinvägsinfektion. Almi Invests investering i UTIlizer sker tillsammans med ett antal affärsänglar samt Propel Capital (STING).

Pengarna ska gå till att bygga upp en kommersiell produktionsprocess för teststickorna, genomföra en klinisk studie inför CE-märkning och intensifiera affärsutvecklingsarbetet.

– Tillsammans med våra investerare ser vi fram emot att kommersialisera ett patientnära och kliniskt korrekt test för UVI (urinvägsinfektioner), och därmed bidraga till lämplig användning av antibiotika. Företagets expertis inom life science, i kombination med ett brett nätverk och entreprenörsanda ger ett fantastiskt bolagsfundament. Vår första produkt har potential att förbättra hanteringen av UVI och det är bara den första i en rad applikationer, säger UTIlizers VD Sofia Bertling i ett pressmeddelande.

Vanlig infektion med lång väntetid
Urinvägsinfektioner är en av de vanligaste bakterieinfektionerna hos kvinnor och idag utförs tester endast på ett fåtal laboratorier. Förutom att det resulterar i lång väntetid innebär det även att diagnosen ofta baseras på enbart symtom. Därmed finns risken att antibiotika används för ofta.

– UTIlizers produkter har potential att ge signifikant snabbare, billigare och mer korrekt diagnos vid misstänkta bakteriella infektioner, t.ex. urinvägsinfektioner, genom att möjliggöra odling av prover på vårdcentraler, och på sikt i hemmet, säger Gustav Notander, Investment Manager på Almi Invest i pressmeddelandet.

Läs fler nyheter om onoterade bolag på Kaptena