Kaptena

Hem / Kunskap

Ellevio investerar tungt i snabbväxande energiteknikbolaget Flower

Med investeringen dubblar Ellevio Energy Solutions sitt ägande i Flower. Bolaget fokuserar på flexibilitets- och stödtjänster i elsystemet, en marknad som väntas uppvisa kraftig tillväxt i takt med att mer el kommer från sol och vind.

Flowers verksamhet har hittills fokuserat på att erbjuda energilagring och stöd till elsystemet. Målet är att erbjuda tillskott av el när det behövs. Med det nya kapitalet ska Flower ytterligare fokusera på att att fördjupa och bredda sina erbjudanden inom flexibilitets- och optimeringslösningar.

– Genom att vi ökar vårt engagemang i Flower får de ännu bättre möjligheter att växa, samtidigt som vi vässar vår egen satsning på flexibilitets- och energilagringslösningar tillsammans med kunder och strategiska partners. Vi är i ett oerhört spännande skede och jobbar metodiskt för att växa vår affär, säger Kristofer Fröjd, chef för affärsutveckling på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Enligt Di Digital tar Flower in 36,6 Mkr från Ellevio, vilket innebär att Ellevio äger nästan 20 procent av bolaget. I affären fördubblar Flower sin värdering till strax under 400 Mkr inklusive det nya kapitalet. Sammanlagt har Flower tagit  in 120 miljoner kronor  i riskkapital, enligt Di Digital.

Mer el från sol och vind
Framöver måste elsystemets förmåga att hantera stora variationer i elproduktionen bli bättre. Det beror på att mer el kommer att produceras av väderberoende energikällor som vind och sol. Dessutom kommer efterfrågan på el att öka när allt fler går över till eldrift.

Men det finns problem som till exempel kapacitetsbrister. Då blir energilagring, flexibilitets- och stödtjänster allt viktigare.

– Morgondagens energisystem kommer att vara mycket mer komplext och dynamiskt, och efterfrågan på nya teknik- och energitjänster är stor. Det är bakgrunden både till vårt utökade delägarskap i Flower och vår satsning på det nya affärsområdet Ellevio Energy Solutions, säger Kristofer Fröjd.