Kaptena

Hem / Kunskap

Climateviews mjukvara gör städer hållbara

Climateviews plattform hjälper städer att bli hållbara. Nu har climate tech-bolaget fått in 160 miljoner kronor av investerare. Kapitalet ska användas till att hjälpa ännu fler städer att ta fram det underlag som krävs för att få tillgång till klimatfinansiering.

– Jag är jätteglad. I vår investerarbas har vi tillgång till enormt djup kunskap och förståelse, säger vd:n Einar Bodström till Di Digital.

Climatview startade 2018 av Tomer Shalit, Jeff Goens och Einar Bodström. Bolagets analysverktyg – Climate OS –hjälper städer och kommuner att bli såväl fossilfria som klimatneutrala.

Enligt Di Digital har bolaget 37 betalande kunder. Idag används ClimateOS av över 30 städer som Madrid, Cincinnati, Nottingham och Helsingborg. Analysverktyget ger en nulägesbild av stadens klimatavtryck och ger förslag på vad som krävs för att minska utsläppen.

– Behovet av en energiomställning har blivit ännu större de senaste åren, det är en absolut nödvändighet. Över 2000 städer i världen har uttryckt att de ska nå nettonollutsläpp, men alla är väldigt konfunderade om hur de ska lyckas. Behovet är enormt, det är en stadig maskin som rör sig i en tydlig riktning, säger Einar Bodström till Di.

Konsortium av investerare
Emissionen är på cirka 160 miljoner kronor. Investerarna består av ett konsortium av finansiella institutioner, infrastrukturinvesterare och riskkapitalbolag och leds av 2050, med deltagande från 115K – La Banque Postales VC-fond, Sandwater och Polar Structure. Befintliga investerare CommerzVentures, NordicNinja, SEB Greentech VC och Norrsken VC deltar också i rundan. Kapitalet kommer att användas till fortsatt expansion.

Städer står för 70 procent av de globala utsläppen, men får bara tillgång till 10 procent av de nödvändiga ekonomiska resurserna, enligt ett pressmeddelande. Finanseringsgapet beror på att städer förlitar sig på kvalitativ information, medan finansiärer och investerare behöver kvantitativa data. ClimateViews mjukvara, ClimateOS, hjälper städer att få den ekonomiska och miljömässiga dataanalys de behöver för att göra övertygande klimatinvesteringsplaner som behövs för att få tillgång till offentlig och privat finansiering.

– Vi är halvvägs till 2030, men ändå saknar städerna nio av de tio euro som behövs för deras omställning. Climateview har en otrolig möjlighet att skala upp sin påverkan globalt och hjälpa städer att komma åt den finansiering de behöver, säger Marie Ekeland, grundare av 2050, i ett pressmeddelande.