Kaptena

Hem / Kunskap

Ny investeringsplattform för musik lanseras – fyller på med 30 miljoner kronor

Vill du investera i musik och sedan förhoppningsvis få ta del av en den kommande vinsten? Den affärsidén har svenska Master Exchange lanserat och konceptet har lockat investerare.

Bakom Master Exchange, som grundades 2022, står Johan Edfeldt, Alexander Fred-Ojala och musikproducenten Jakke Erixson. Johan har startat Start Table och Alexander har tidigare drivit teknikbolag Predli, enligt Di Digital.

Bolaget har tagit in omkring 30 miljoner kronor och bland investerarna finns Claes-Henrik Julander, medgrundare av investeringsbolaget Pan Capital, samt det Hongkong-baserade riskkapitalbolaget Vectr Ventures.

Affärsidéen är att vem som helst ska kunna investera i musik och få ta del av kommande royalties och intäkter från en specifik låt. Först ut är den spanska artisten Alvaro Solers, enligt Breakit.

– Digitaliseringen har revolutionerat musikindustrin. Möjligheten att investera i musik är en central del av denna transformation och har stor potential att forma branschen framåt, säger Johan Edfeldt i ett pressmeddelande enligt Breakit.

Låtar på Master Exchanges plattform erbjuds genom en “Initial Music Offering” (IMO). Med IMO:n kan användare köpa en andel av låtens royalty och rätt till intäkter. Andelsägarna får kvartalsvisa utbetalningar i euro, enligt Musikindustrin.se. Betalningsmetod är vanliga kredit- och betalkort, inte kryptovaluta.