Kaptena

Hem / Kunskap

Terasi utvecklar nyckelteknologi för 6G – tar in 13 miljoner

Techbolaget Terasi – som utvecklar teknik för 6G – har tagit in 13 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns Almi Invest, Navigare Ventures och OnSight Ventures.

Terasi grundades 2020 och bolagets teknologi bygger på akademisk forskning vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Bolaget erbjuder komponenter och förpackningar för trådlösa applikationer med hög frekvens.

Bakgrunden är att nästa generations trådlösa teknik (6G) kommer att använda högre frekvenser än någonsin tidigare, upp till 200 GHz. Det kommer i sin tur resultera i enorma datahastigheter, bra rumslig upplösning och väcker en mängd nya applikationer till liv, enligt ett pressmeddelande.

Idag finns chips som fungerar vid dessa frekvenser, men det saknas fortfarande ett sätt att paketera dessa chips och bygga kompletta system runt dem på ett effektivt, skalbart sätt och det är här TeraSi med sin teknologi kommer in.

– TeraSi har ett fantastiskt team och en verkligen unik teknikplattform som är på väg att bli en nyckelteknologi för det kommande 6G-kommunikationsnätverket, säger Gustav Notander, investment manager på Almi Invest ipressmeddealndet.

Erfarna investerare
Kapitalanskaffningen sker genom en nyemission på 13 miljoner kronor. Förutom de redan nämnda investerarna går även DeepTech Labs, KTH Holding och en handfull affärsänglar in med pengar. Kapitalet ska användas till att lansera nya produkter, stärka upp patentportföljen och expandera teamet.

– Innan vi kan förverkliga samhällets visioner om nästa generation av trådlös teknik behöver vi bygga hårdvara för att stödja dem. Vi tror att vår teknik erbjuder den bästa kombinationen av prestanda, kompakthet och skalbarhet i volym och att den löser flaskhalsen för förpackning och integration över 60 GHz, säger Terasis VD James Campion i pressmeddelandet.

Läs fler onoterade nyheter på Kaptena