Kaptena

Hem / Kunskap

Undersökning: Onoterade bolag utanför Stureplan lägre värderade

Leonh har analyserat 6000 nyemissioner i svenska techbolag. Slutsatsen är att Stureplansbolagen får in pengar till högre värderingar, skriver Breakit. Därför kan investerare få ut mer av pengarna genom att köpa bolag utanför huvudstaden.

Leonh arbetar bland annat med företagsvärderingar och utbildningar och har nu gått igenom emissioner i 6 000 svenska techbolag. Breakit sammanfattar undersökningen med att ”det är en stor rabatt på landsortens bolag jämfört med startups runt Stureplan”.

Stockholmsbolagen kan värderas upp till 60 procent högre bara för att de finns i huvudstaden. Breakit har sammanfattat rapporten:

• Bolag som tar in kapital i en A-runda (enligt Leonhs definition då företagen har en omsättning på mellan 50 miljoner och 250 miljoner kronor) får i genomsnitt en värdering som är hela 60 procent högre om det ligger i Stockholm.

• När företagen tar in kapital i pre-seed (omsättning runt 0 till 10 miljoner kronor) och såddfasen (omsättning mellan 10 och 50 miljoner kronor) är premien på Stockholmsbolagen 25 procent.

• I B-rundor (omsättning mellan 250 miljoner och 1 miljard kronor) är investerarna beredda att betala en premie på 35 procent.

Så korrekt jämförelse som möjligt
Att jämföra bolag rakt över kan bli missvisande. Men för att få en relevant jämförelse har Leohn delat upp bolagen i olika grupper. E-handlare har jämförts med e-handlare och företag i tidiga faser (pre-seed) har jämförts med varandra, skriver Breakit.

Varför är Stureplansbolagen högre värderade?
För att få svar på den frågan kontaktade Breakit Sara Wimmercranz som har riskkapitalbolaget Backing Minds som investerar i bolag runt om i Sverige.

– Det finns många anledningar. Dels är det myten att alla bra bolag hamnar i Stockholm. Dels är det att i Stockholm finns investerarna, en mycket homogen grupp som ser mindre risk i att investera i det egna nätverket, serieentreprenörer och de man får intro till. Flockbeteenden skapar konkurrens kring deals och trissar upp priserna, säger Sara Wimmercranz till Breakit och fortsätter:

– Det finns med andra ord mycket bra affärer att göra för oss som gärna tittar på bolag ute i landet!.

Läs Breakits artikel