Kaptena

Hem / Kunskap

Mathem går samman med norska Oda

Mathem går samman med Norges största matbutik på nätet, Oda. Båda bolagen ägs av Kinnevik och Verdane. Tillsammans får bolagen en omsättning på drygt 5 miljarder kronor. Verksamheten i Sverige fortsätter att drivas under varumärket Mathem.

Mathem slog upp portarna 2006 och Oda 2013. Nu gör de båda bolagen gemensam sak och blir ett och samma bolag, men under skilda varumärken.

”Samgåendet innebär att vi nu får en helt annan skalbarhet och kan växla upp effektiviteten ytterligare tack vare Odas världsledande logistikplattform, och på så vis vässa vårt kunderbjudande ännu mer, framförallt när det gäller pris och kvalitet, säger Johan Lagercrantz, Managing Director för Mathem, i ett pressmeddelande.

Affären innebär att stordriftsfördelar ska nås som ska gynna kunderna i form av framförallt pris och kvalitet.

”Det här samgåendet är en riktig game-changer för den nordiska marknaden för e-handel av dagligvaror. Vi på Oda är otroligt exalterade över att gå samman med Mathem och växla upp vår resa mot att bli Europas största och mest effektiva mataffär på nätet. Skalbarheten i våra två bolag tillsammans kommer att sätta en ny standard för kvalitet, effektivitet och kundupplevelse, säger Karl Munthe-Kaas, CEO för Oda.

Oda och Mathem har sedan tidigare gemensamma ägare i Kinnevik och Verdane. Utöver dessa stöttas även affären av bolagens styrelser och övriga storägare Axfood och Summa Equity, som också kvarstår som stora aktieägare.