Kaptena

Hem / Kunskap

Värmepumpstillverkaren Qvantums snabba expansion

Lägre elförbrukning och minskade koldioxidutsläpp i Europa. Det är två viktiga drivkrafter som har bidragit till den svenska värmepumpstillverkaren Qvantums snabba expansion. Bolaget har fyllt på kassan två gånger i år, utan att sänka värderingen, och har dessutom köpt en fabrik av Electrolux. Enbart den anläggningen ska tillverka 1 miljon värmepumpar per år.

Anläggningen ligger i Ungern och är Qvantums tredje produktionsanläggning. Den nya fabriken ska nå en årlig produktionskapacitet på 1 miljoner värmepumpar efter utbyggnad. Därmed blir svenska Qvantum en av Europas största värmepumpstillverkare.

”Med anläggningen som Electrolux har utvecklat, och med produktionsteknik och R&D i världsklass, kan vi snabbt förvandla produktionslinjen från kylprodukter till elektriska värmepumpar och accelerera vår produktionsvolym väldigt snabbt. Detta kommer att skapa ännu bättre förutsättningar för oss att uppfylla vår vision att erbjuda innovativa elektriska värmepumpar till rimliga priser till många”, säger Fredrik Rosenqvist, VD och grundare av Qvantum, i ett pressmeddelande.

Marknaden för elektriska värmepumpar växer snabbt och drivs av behovet att minska koldioxidutsläppen. Statistik från European Heat Pump Association visar att försäljningen 2022 låg på rekordnivåer med mer än tre miljoner sålda värmepumpar, vilket motsvarar en ökning på nästan 40 procent jämfört med året före.

Inga problem att ta in pengar
Tidigt i år tog Qvantum in 460 Mkr för att bland annat färdigställa sin fabrik i Åstorp med en produktionskapacitet på 50 000 värmepumpar per år. Bland investerarna fanns bland andra EQTs tidigare VD Thomas von Koch och IMAS Foundation som är en del av Ikea-sfären.

– Jag är djupt imponerad av teamet bakom Qvantum, de besitter en världsledande erfarenhet från energisystem, innovativ värmepumpsteknik och högkvalitativa produktionsanläggningar. Ett talangfullt team med ett starkt syfte att elektrifiera och minska koldioxidutsläppen i Europa Det är detta som lockade mig till Qvantum, sa Thomas von Koch i ett pressmeddelande i samband med kapitalanskaffningen.

Nu har Qvatum åter fyllt på kassan med 260 Mkr, rapporterar Di Digital. Pengarna kommer från befintliga ägare där Thomas von Koch och IMAS Foundation investerar 85 Mkr vardera. Transaktionen sker till en värdering på nästan 1,9 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade, vilket är samma villkor som vid transaktionen tidigare i år.