Kaptena

Hem / Kunskap

Eliq slimmar elförbrukningen – tar in drygt 100 miljoner kronor

Kapitalet kommer dels från Eliqs befintliga ägare Inven Capital, dels från två nya: Axpo och Valkea, där den senare är Fortums investeringslåda för tidiga investeringar. Pengarna ska användas till att expandera i Europa.

Bakom Eliq – som grundades 2016 – står energiexperter och utvecklare. Bolagets har en plattform för energieffektivisering som ger energibolag, banker och leverantörer av smarta hem möjlighet att förse sina kunder med energidata. Utifrån dessa data kan de sedan fatta smartare och mer hållbara beslut om sin energianvändning, vilket leder till lägre koldioxidavtryck.

”Vi vill ge 1 miljard individer möjlighet att vara en del av energiomställningen i hemmet för en grönare och mer prisvärd energiframtid”, säger Håkan Ludvigson, Eliqs VD och medgrundare i ett pressmeddelande.

Eliqs plattform kan leda till 9 procent lägre energiförbrukning och bolaget har enligt egen utsago ett bra år bakom sig. Kunderna har strömmat till och avtal har säkrats med stora företag som exempelvis TotalEnergies, Schneider Electric, Fortum och KBC.

Med den senaste kapitalanskaffningen inräknat har Eliq sammanlagt tagit in 19 miljoner euro. Pengarna ska användas till fortsatt expansion.

Petr Míkovec, Managing Director på Inven Capital, kommenterar:

”Den senaste investeringen kommer att användas för att lansera plattformen inom de redan kontrakterade företagskunderna, expandera ytterligare och därmed nå hundratals miljoner slutanvändare över flera vertikaler och skapa en enorm inverkan i form av betydande minskning av energikostnader och koldioxidutsläpp.”

Läs fler nyheter om onoterade bolag på Kaptena