Kaptena

Hem / Kunskap

Svenska SaaS-bolaget Modular Finance kan bli uppköpt

Intresset för att förvärva Modular Finance, som utvecklar digitala produkter för finansmarknaden, är stort. Enligt uppgift återstår tre bolag som nu går igenom företaget. Landar det i en affär kan det bli en intressant indikator för tillståndet på transaktionsmarknaden.

Modular Finance startade för nio år sedan utifrån idén att utveckla en portfölj av digitala produkter för finansmarknaden. Den första produkten, Holdings, lanserades 2015 och riktade sig till framför allt aktiemäklare. 2016 såg Monitor dagens ljus, en produkt som ger börsbolag kunskap om sin ägarbas och som framför allt vänder sig till bolagens IR-avdelningar.

Fortsatt intresse för SaaS- och AI-bolag
Även om transaktionsmarknaden har varit kärv den senaste tiden så har investerare visat fortsatt intresse för såväl SaaS- som AI-bolag, helst en kombination av båda. En viktig fråga, som en eventuell försäljning av Modular Finance kan ge svar på, är vilket håll värderingarna går mot.

Läs Kaptenas marknadsanalys av SaaS-sektorn

SaaS-bolag med stabila och växande intäkter – som dessutom är lönsamma – bör kunna resultera i ett bra pris. Modular Finance har ökat sin omsättning från 27 miljoner kronor 2015 till drygt 100 miljoner förra året. Rörelseresultat landade på 62,5 miljoner.

I oktober rapporterade Breakit om att Modular Finance var på väg att säljas och enligt tidningen var 10 bolaget intresserade och nu återstår tre. Affären beräknas vara klar i år och priset förväntas ligga  mellan 2,5 och 3 miljarder kronor, enligt uppgifter till tidningen.

Om värderingen blir 3 miljarder motsvarar det en värdering på drygt 33 gånger rörelseresultatet (ebitda), vilket innebär att temperaturen på den svenska transaktionsmarknaden höjs åtskilliga grader, skriver Breakit.