Kaptena

Hem / Kunskap

Oxx stänger sin andra fond på 190 miljoner USD – ska investera i SaaS-bolag

Det brittiska riskkapitalbolaget Oxx, där Mikael Johnsson med bakgrund från Investor är medgrundare, ska använda pengarna till att investera i europeiska B2B-bolag i SaaS-sektorn. Gärna med en koppling till AI.

Enligt Oxx har mjukvarulandskapet de senaste decennierna genomgått en stor förändring, från lokala lösningar till molnbaserade tjänster. Nu står vi inför brytpunkten med AI-driven SaaS. Och det handlar inte om en tillfällig trend utan om en bestående förändring.

”Det är mot denna bakgrund som vi är glada att kunna meddela att vi har tagit 190 miljoner dollar för att fortsätta vårt uppdrag att hjälpa europeiska bolag i uppskalningsfasen att förverkliga sin potential och navigera för att uppnå explosiv tillväxt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Oxx första fond på 130 miljoner dollar stängde 2020 och denna fond är på 190 miljoner dollar. Aktörer som svenska Saminvest, British Patient Capital, tyska kfW Capital och norska Argentum är exempel på statliga aktörer som investerar i fonden, rapporterar Di.

Oxx riktar in sig mot europeiska bolag inom B2B-segmentet. Enligt Oxx gynnas sektorn av megatrender som exempelvis digitalisering och uppkomsten av kluster inom teknisk utbildning.

”Vi ser en växande pool av seriegrundare, ingenjörer och teknikproffs över hela Europa”, kommenterar bolaget.