Kaptena

Hem / Kunskap

Drygt 55 miljarder till onoterade svenska tech-bolag under 2023

Under 2023 tog svenska tech-bolag in 56,5 miljarder kronor. H2 Green Steel och Northvolt stod för merparten av den summan.

År 2021 var ett rekordår för investeringar i onoterade svenska tech-bolag. Det året summerades investeringarna till 71 miljarder kronor, upp från 27 miljarder år 2020. År 2022 landade investeringarna på 58 miljarder och i fjol på drygt 56 miljarder, visar en sammanställning som Di Digital genomfört.

Det är de två stora industriprojekten Northvolt och H2 Green Steel som har attraherat mest kapital. Northvolt säkrade 13 miljarder kronor i somras och ytterligare 12 miljarder mot slutet av 2023 genom en konvertibellösning.

Näst mest pengar – 18 miljarder kronor – gick till H2 Green Steel. Bland investerarna återfinns Altor och Kinnevik, FAM, AMF och Andra AP-fonden men även bland annat Microsoft och franska Hy24, rapporterat Di.

Trustly tog in 1,5 mlijarder kronor och hamnade därmed på tredje plats.