Kaptena

Hem / Kunskap

Feminvest startar fond med fokus på kvinnligt ägande

Nätverket Feminvest, som verkar för ökat kvinnligt ägande, har startat en fond som ska investera i tech-bolag som ägs av kvinnor. Målet är att ta in 100 miljoner kronor och en tredjedel ska redan ha säkrats.

Feminvest beskriver sig själv som Sveriges största hub för kvinnliga entreprenörer och investerare med omkring 47 000 personer i sitt nätverk. Feminvest ambition är att aktivt jobba för ett mer jämställt ägande och samhälle. Feminvest har även ett ängelinvesterarnätverk. I det erbjuds kvinnor investeringsmöjligheter i bolag som är majoritetsägda av kvinnor.

Nu har Feminvest även startat en fond, rapporterar bland andra Realtid och Breakit. Fonden ska investera i bolag där kvinnor äger minst 50 procent av bolaget och primärt ska fonden investera i nordiska tech- och retailbolag. Målet är att ta in 100 miljoner kronor och en tredjedel av den summan har redan säkrats.

“Vi vill utmana ägandet och det finns ingen annan aktör inom riskkapital som tar ställning på det sättet idag. Det är en viktig agenda för oss att säkerställa att kvinnor får kapital. Där kan vi vara med och påverka på riktigt,” säger Michaela Berglund på Feminvest till Breakit.

I investeringskommittén finns Marianne Österlund med bakgrund från Goldman Sachs, First Ventures vd David Wendel, investeraren Raja Skogland, Asekio-grundaren Hannes Wideteg, Skincitys och Blockets tidigare vd Pernilla Nissler.

Michaela Berglund kommenterar marknadsläget:

“Vi har en marknad där värderingarna har kommit ner och där det börjar bli tydligt vilka som överlever. Det är en bra period att sondera vilka möjligheter som finns ur ett investerarperspektiv.”