Kaptena

Hem / Kunskap

Giant Ventures ska investera tungt i nordiska bolag

Det brittiska riskkapitalbolaget Giant Ventures har lanserat två fonder och tar sammanlagt in 250 MUSD. Pengarna ska investeras i såväl nordiska som europeiska och amerikanska bolag.

Investeringarna sker efter tre teman: klimat, hälsa och inkluderande kapitalism (inclusive capitalism).

”Vi tror att de största teknologiföretagen under det kommande decenniet kommer att skapas genom att lösa klimatförändringar och förbättra hälso- och sjukvården. Det är två av de mest akuta frågorna som mänskligheten står inför,” säger Tommy Stadlen, medgrundare och partner på Giant Ventures i ett pressmeddelande.

Lockar namnkunniga investerare
Bakom fonderna finns erfarna institutionella investerare som exempelvis BMW, Henkel, och Danmarks export och investeringsfond (EIFO). Bland enskilda investerare finns Sir Richard Branson och grundarna bakom Booking.com.

Den ena fonden ska investera i 25 bolag som befinner sig i en tidig fas, medan den andra ska rikta investeringarna till bolag som arbetar med klimatet.

”Hälften av kapitalet går till europeiska företag, inklusive brittiska. Den andra hälften går till amerikanska företag, vilket innebär att vi är transatlantiska. Vi har medarbetare i London, där huvudkontoret är, men också i Köpenhamn, Stockholm, New York och Kalifornien”, säger Tommy Stadler till Techcrunch.

Omkring en fjärdedel av kapitalet ska investeras i Norden. Verksamheten i Stockholm leds av Jon Dishotsky som kommenterar till Breakit:

”Jag ser fram emot att leda Giant Ventures satsning i Sverige och Norden. Med en stark startup-scen och många världsledande bolag inom våra fokusområden är det naturligt att rikta våra investeringar hit”.