Kaptena

Hem / Kunskap

Elflygtillverkaren Heart Aerospace attraherar namnkunniga investerare

Det Göteborgsbaserade elflygbolaget Heart Aerospace har fyllt på kassan med 107 miljoner dollar. Bland investerarna återfinns bland annat EQT Ventures, Air Canada och United Airlines.

Med den senaste investeringsrundan inräknad har Heart Aerospace tagit in totalt 145 miljoner dollar sedan starten. Bland de nya investerarna finns Sagitta Ventures, en dansk investerare som fokuserar på företag i tidiga skeden, Air Canada, Breakthrough Energy Ventures, European Innovation Council Fund, EQT Ventures, Lowercarbon Capital, Norrsken VC, United Airlines och Y Combinator.

Mot nettonoll utsläpp
Flygorganisationen ICAO har enats om nettonoll utsläpp av klimatgaser till år 2050. Heart Aerospace utvecklar elflygplanet ES-30 som är avsett för regionaltrafik och som tar 30 passagerare.

”Denna investering gynnar vår mission om att minska utsläppen av växthusgaser och demokratisera flygtrafiken. Samtidigt har branschen åtagit sig att uppnå netto nollutsläpp fram till 2050. Det enda sättet framåt är att koppla loss den enorma tillväxten inom flyget från dess utsläpp, och vi tror att ES-30 utgör det första steget mot detta mål”, säger Anders Forslund, medgrundare och VD på Heart Aerospace.

Fortsatt utveckling på agendan
Heart Aerospace ska använda pengarna till att utveckla företagets första hybrid-elektriska flygplan, ES-30. Planet har lägre utsläpp, mindre buller och lägre driftskostnader på korta sträckor jämfört med nuvarande konventionellt drivna flygplan.

Läs fler nyheter om onoterat på Kaptena