Kaptena

Hem / Kunskap

Bioplasttillverkaren Gaia Biomaterials säkrar emission på 5 MUSD

Att ersätta plast är ett prioriterat områden för den globala omställningen och just det arbetar Gaia Biomaterials med. Bland investerarna finns Almi Invest Greentech samt såväl internationella som inhemska investerare. Gaia utvecklar och tillverkar ett komposterbart och plastliknande material. Pengarna från emissionen ska användas för att expandera i bland annat USA och Indien. 

 

– Vi har en revolutionerande och egenutvecklad teknologi, vi har produktionskapaciteten och vi har gjort våra marknadstester. Nu är det dags att utöka vår marknadsnärvaro. Vi kommer att använda kapitalet till att utöka vårt globala nätverk av kommersiella agenter. Parallellt kommer vi under året lansera åtminstone en ytterligare banbrytande produkt, säger Gaia Biomaterials VD Peter Stenström, i ett pressmeddelande.

Som plast, men komposterbar

Materialet som Gaia tillverkar, Biodolomer, kan användas som plast, fungerar som plast och är dessutom bättre för miljön. Materialet bryts ned och lämnar inga mikroplaster.

– Det finns väldigt få gränser. Vårt material kan användas i olika produktionstekniker, inklusive filmblåsning, flaskblåsning, termoformning, injektion och extrudering, utan några förändringar i maskinparken. Detta gör det enkelt för varumärkesägare att drastiskt minska sina CO2-utsläpp och minska avfallsbergsproblemet, berättar Peter Stenström.

Gaias material användes nyligen i ölglas för Formel 1-finalen i Abu Dhabi. Materialet används även i olika engångsprodukter för att ersätta fossil plast, från vårdförkläden till sugrör, matbehållare och krukor.

Almi Invest ser stora möjligheter

– Gaia Biomaterials produkt har en enorm potential då den är både klimatvänlig och kommer att minska avfall och mikroplaster. Kombinationen av betydande kommersiell potential och miljönytta är vår sweetspot. Fokus är att skala verksamheten, men blickar man längre fram pågår produktutveckling inom bland annat biologiskt nedbrytbara fiskenät som helt kan revolutionera branschen, säger Jörgen Bodin, investeringsansvarig på Almi Invest GreenTech..

Gaias produktionskapacitet kan skalas upp till 50 000 ton per år med befintliga medel.

– Behovet av att ersätta plast är en global angelägenhet och intresset för vårt erbjudande är enormt. För att möte den höga efterfrågan expanderar vi vårt nätverk av kommersiella agenter över hela världen, berättar Peter Stenström.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *