Kaptena

Hem / Kunskap

QA.tech tar in 3 miljoner euro: ”Ger en inblick i framtidens sätt att programmera”

Bara sex månader efter sin pre-seed-runda har det svenska AI-företaget QA.tech säkrat ytterligare 3 miljoner euro. Rundan leddes av det brittiska riskkapitalbolaget PROfounders. 

QA.tech, grundat 2023, utvecklar ett AI-baserat testverktyg för applikationer och SaaS-tjänster. Verktyget kan testa alla funktioner och flöden på en webbplats, exempelvis inloggning, kontoskapande och produktköp. Traditionellt sker dessa tester manuellt, vilket tar tid. QA.techs mål är att automatisera processerna och därför fokuserar bolaget på företag som vill avlasta sina QA-team (kvalitetskontroll) eller de som helt saknar testare.

I höstas säkrade QA.tech 1 miljon euro i en pre-seed-runda, och nu har bolaget tagit in ytterligare 3 miljoner euro. Kapitalet kommer att gå till produktutveckling och fler anställningar.

”Vi har gjort stora framsteg i vår produktutveckling, men vår ambition för denna produkt har också vuxit, vilket är anledningen till att vi tar in mer kapital bara sex månader efter vår pre-seed”, säger Daniel Mauno Pettersson, VD för QA.tech i ett pressmeddelande.

PROfounders ledde rundan

Rundan leddes av det brittiska riskkapitalbolaget PROfounders med medinvesterare som Amsterdam-baserade Curiosity och nordiskt baserade byFounders. Dessutom deltog flera ängelinvesterare: Mads Johnsen (tidigare produktchef på Calm), Jon Åslund (en av de första utvecklarna på Spotify), Robert Lagerström (professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och grundare av Foreseeti, som förvärvades av Google), Sven Perkmann (medgrundare och CTO på Anyfin) och Jens Saltin (Flat Capital, tidigare UK country manager på Klarna).

”Testning har länge varit ett problem för utvecklare, som hittills antingen har testat med kod, vilket är långsamt och kostsamt att underhålla, eller använt manuell testning, som inte är skalbar och dessutom känslig för mänskliga fel. QA.techs autonoma agenter har ett nytt tillvägagångssätt som vi tror har potential att i grunden förändra testningens hastighet och kapacitet, vilket ger en glimt av hur framtidens programmering kommer att se ut”, säger Joe Bound, partner på PROfounders.