Kaptena

Hem / Kunskap

Chalmersavknoppningen ZeroPoint Technologies tar in 5 miljoner euro

ZeroPoint Technologies har stängt en finansieringsrunda på 5miljoner euro. Industrifonden investerade tillsammans med den europeiska Deep Tech-fonden Matterwave Ventures som ledde rundan. Bland övriga investerare finns Climentum Capital och Chalmers Ventures.

– ZeroPoints kunder består av några av de största halvledarföretagen i världen, och våra produkter efterfrågas av datacenteroperatörer som vill övervinna de växande utmaningarna med minnesflaskhalsar,” säger Klas Moreau, VD för ZeroPoint Technologies i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Faktum är att ledande hyperscalers, såsom Meta och Google, nu specifikt efterfrågar hårdvarubaserade komprimeringstekniker relaterade till CXL-anslutet minne.”

Industrifonden investerade första gången i ZeroPoint för tre år sedan.

– Med marknadstrender som den snabba expansionen av AI, tror vi att problemet med minnesflaskhalsar är mer akut idag än när vi gjorde vår initiala investering i ZeroPoint,2 säger

Avknoppning från Chalmers

Zeropoint, som startade 2016, är en avknoppning från Chalmers där grundarna Per Stenström och Dr. Angelos Arelakis utvecklade en kompressionsteknologi. Bolaget uppger att deras lösning ökar minneskapaciteten med två till fyra gånger samtidigt som prestandan per watt förbättras med 50 procent. Tillsammans innebär det att kostnaderna för att driva ett datacenter kan minska med 25 procent.

Omsättningen är relativt låg men mycket tyder på att bolaget har fått vind i seglen. Pengarna från emissionen ska bland annat gå till expansion i USA samt att öka produktionstakten.

Läs fler nyheter om onoterade bolag