Kaptena

Hem / Kunskap

Rekordinvesteringar i svenska techbolag under maj

Svenska techbolag har under maj månad lyckats säkra över 2,1 miljarder kronor i riskkapital, vilket gör månaden till årets starkaste hittills. Dagens Industri rapporterar att detta innebär en betydande ökning jämfört med samma period förra året, då investeringarna uppgick till 1,4 miljarder kronor. 

Flera av de största kapitalrundorna under maj månad involverade bolag inom hållbarhet och AI. Två av dessa rundor översteg en halv miljard kronor. Natural Cycles, en app för preventiv vård, tog in 580 miljoner kronor medan polyesteråtervinnaren Syre säkrade 500 miljoner kronor. Cloover, en energiplattform, fick en såddrunda på 1,4 miljarder kronor, men detta belopp räknas inte in i den totala summan då merparten av kapitalet utgörs av lån, skriver DI.

Natural Cycles och Syre i fokus 

Natural Cycles, grundat av Elina och Raoul Scherwitzl, tog in 580 miljoner kronor från investerare som Lauxera Capital Partners och Point 72 Private Investments. Bolaget växer med över 50 procent årligen och siktar på en omsättning över en miljard kronor inom två till tre år, med planer på börsnotering.

Syre, ett företag som startades av H&M och Harald Mix, tog in ytterligare en halv miljard kronor från Ikeasfären och Volvo Cars. Kapitalet ska användas för att bygga en forsknings- och utvecklingsanläggning i USA, med målet att etablera tolv återvinningsfabriker globalt till 2032.

Andra större kapitalrundor

Andra betydande investeringar inkluderar till exempel Doconomy som fick 395 miljoner kronor för att stärka sin verksamhet och utveckla nya tjänster, och finansteknikbolaget Majority som säkrade 200 miljoner kronor för att växa på den amerikanska marknaden.

Bland de lite mindre kapitalrundorna finns till exempel Leya, som utvecklar en AI-assistent för jurister och tog in 110 miljoner kronor. Epishine, ett solcellsbolag, fyllde på kassan med 69 miljoner kronor i en riktad nyemission för att accelerera sin kommersiella expansion, medan QA Tech, som automatiserar kvalitetssäkring av kod, fick 35 miljoner kronor.

Fakta: Kapitalanskaffningar, månadsvis utveckling
Januari: 614 Mkr
Februari: 1.805 Mkr
Mars: 1.494 Mkr
April: 889 Mkr
Maj: 2.121 Mkr

Källa: Di Digital