Kaptena

Hem / Kunskap

Stort lyft för drönarbolaget Flox Robotics

Det går undan för startupen Flox Robotics. Bolaget har nyligen tecknat avtal med Stockholm Stad om att hålla stränderna fria från gäss. Och nu går Almi Invest in med pengar. 

Flox Robotics grundades på KTH och under drygt två år har de provat sin teknik inom jordbruket. Drönarna har även fått vildsvin och klövvilt att lägga benen på ryggen och nu är det dags för drönarna att hålla stränderna fria från gäss vid Maltesholm, Sätra och Långholmen i Stockholm.

– Vår tjänst ’No Geese as a Service’ använder specialbyggd teknik på drönare för att effektivt fösa bort gäss från populära strandområden. Denna metod är både kostnadseffektiv och djurvänlig, vilket säkerställer att gässen tryggt förs till mer lämpliga habitat utan behov av omfattande jakt, säger Sára Nožková, Flox Robotics VD och medgrundare.

Drönare identifierar djur 

De AI-styrda drönarna identifierar djurarter och ta fram specifika signaler som sedan skrämmer bort djur som till exempel älgar, vildsvin och gäss. Djuren kan styras mot speciella områden där de sedan får vara ifred. Drönarna kan även användas för att få bort fåglar från flygplatser och därmed förhindra krockar.

Mer pengar till utveckling 

Bolaget har tidigare tagit in pengar och denna gång är det Almi Invest som investerar. Hur mycket eller till vilken värdering framgår inte.

– Vi är imponerande av teamet som på ett så tidigt stadium sätter den ena affären efter den andra, i ett flertal vertikaler och redan på marknader utanför Norden. Det visar tydligt den stora kundnyttan och att behovet är globalt. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med FLOX Robotics i den fortsatta expansionen, säger Anna Söderholm, Investment Manager vid Almi Invest i ett pressmeddelande.

Sára Nožková kommenterar:

– Vi är väldigt taggade på att komma vidare i den fortsatta expansionen. Vi har fått särskilt stort intresse från flygplatser både i Sverige och USA där vår lösning visat sig vara ett mycket smidigt sätt att hålla fåglar borta vid start och landning, men även från tågoperatörer som har stora problem med viltolyckor på spåren, liksom jordbrukare som får hela skördar förstörda av fåglar och vildsvin.

Läs fler nyheter om onoterat på Kaptena