Kaptena

Hem / Kunskap

Firstvet säkrar 20 miljoner euro

Bakom investeringen i den digitala veterinärkliniken Firstvet står ett kanadensiskt börsbolag. I rundan värderas Firstvet till runt 1 miljard kronor. 

Firstvet såg dagens ljus 2016 och precis som nätläkare erbjuder bolaget digital sjukvårdsrådgivning, men har även apotekstjänster och försäljning av till exempel mat och leksaker. Senast Firstvet tog in pengar var för tre år sedan. Denna gång tar Firstvet in 20 miljoner euro, omkring 220 miljoner kronor i en nyemission och har även kvittat ett konvertibellån på 58 miljoner till aktier, rapporterar Di.

Bakom investeringen står Telus Global Ventures, som ingår i det kanadensiska teknikkonglomeratet Telus noterat i Toronto. Förutom digital sjukvård är bolaget verksamma inom bredband och telefoni.

– Det känns såklart jättekul att stänga rundan, särskilt i det här marknadsklimatet. Vi har inte behövt ta in pengar på ganska länge och kunnat ha is i magen, men nu var det dags att se till att vi har tillräcklig muskelstyrka för att ta det i hamn, säger David Prien, vd och medgrundare på Firstvet, i en intervju med Di.

Tung ägarlista 

Bland övriga större ägare finns den kanadensiska pensionsförvaltaren Omers Ventures, Creandum, amerikanska Cathay Innovation och Förenade Arabemiratens statliga förmögenhetsfond Mubadala Capital. Enligt Di:s uppskattning är värderingen 1,25 miljarder kronor inklusive de nya pengarna.

Förra gången Firstvet tog in kapital var till värderingen 1,3 miljarder.

– Värderingen har sjunkit lite sedan senast, men det är ändå på marginalen i förhållande till de breda nedgångarna på marknaden. Det känner jag mig nöjd med. Utspädningen blir inte särskilt stor, vilket är bra för vår personal och deras optionsprogram. Vi kan stå rakryggade och ha en bra känsla i magen, säger David Prien till Di.