Sakta men säkert ljusnar det för onoterade bolag. Företagen har dragit ned på sina värderingar och investerare visar ökat intresse. Lägre räntor och ljusare framtidstro bidrar också till den positiva utvecklingen, skriver Robin Fältskog, team-lead för Kaptenas värderingsteam.
När onoterade bolag var som hetast, kring 2021, räckte det med en idé, gärna inom greentech för att få in kapital till sitt bolag. Men det var för fyra år sedan. Därefter följde några tuffa år när kapitalflödet till onoterade bolag sjönk kraftigt, vilket resulterade i att många mycket välskötta bolag med ljusa framtidsutsikter tvingades gå på sparlåga. Nackdelen är förstås att det bistra investeringsklimatet påverkade den svenska tillväxten negativt med allt som det innebär.
Intresset för onoterat ökar
Allt går i cyklar, även investeringsklimatet. Och på senare tid ser vi en tydlig trend där intresset för onoterat bland investerare åter växer. En viktig anledning till det är att bolagen har insett att de måste sänka sina värderingar för att få ni kapital och därmed överleva, vilket tog tid men var nödvändigt.
Så vad vill dagens investerare ha? Branschtillhörighet, eller om man är ett SaaS-bolag eller inte, är långt ifrån avgörande. I stället letar placerare efter välskötta bolag med en tydlig produkt eller tjänst som fyller ett tomrum på marknaden. Dessutom ska bolaget antingen redan tjäna pengar eller göra det relativt snart, i alla fall ska det finnas en tydlig plan för omsättningen. Cybersäkerhetsföretaget Xertified, ett bolag som vi på Kaptena hjälpt med kapitalanskaffningen, är ett bolag som tickar av många boxar.
Två andra bolag som lyckats väl på senare tid är Gedea Biotech och banken Nordiska. Gedea har framgångsrikt satt två emissioner och Nordiska är ett välskött lönsamt bolag med bra tillväxthistorik.
Positivt momentum för onoterade bolag
Sammantaget råder ett positivt momentum för onoterade bolag. Allt fler lyckas sätta sina emissioner samtidigt som den tidigare trenden, att ge ut konvertibler, har minskat. Förklaringen till det är helt enkelt att det är lättare att få in pengar via emissioner. Själv investerar jag i onoterade bolag och med tanke på dagens låga värderingar ser jag stora möjligheter till bra affärer.

Faktaruta: Tips till investerare i onoterat
- Management. Har bolaget en bra ledning med rätt kompetens?
- Ägare. Vilka är de befintliga ägarna. Finns det branschkunniga personer kopplade till bolaget?
- Affärsidén. Leder den till att bolaget tjänar pengar och hur ser vägen dit ut?
- Utspädning. Om jag deltar i en emission, kommer detta att räcka för att nå lönsamhet. Eller är fler emissioner aktuella? (risk för utspädning)
- Sunt förnuft. Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det.