Kaptena

Hem / Kunskap

Vanliga frågor och svar om aktieboken

Vad är en aktiebok?

En aktiebok är helt enkelt ett register som visar vem som äger aktier i ett bolag, hur många de äger och hur ägandet har förändrats. Ägare som är införda i aktieboken har möjlighet att vara med på bolagsstämmor. Aktieboken är offentlig.

Ska jag välja en fysisk eller digital aktiebok?

En fysisk aktiebok kan räcka om bolaget har ett par ägare och inte planerar några förändringar. En Excelfil kan också fungera. Men var noggrann, risken att det blir oreda i aktieboken ökar med manuell hantering.

Planerar du för tillväxt bör du hålla ordning och reda i aktieboken. Då rekommenderas en digital aktiebok som Kapclear. I den kan du enkelt, tryggt och effektivt administrera dina bolags utgivna värdepapper och bolagets investerare.

Upprätta aktiebok – så gör du

Enklast är att du loggar in på Kapclear som är en användarvänlig digital investerarbok. I den kan du enkelt, tryggt och effektivt administrera alla dina bolags utgivna värdepapper och investerare.

Vilka behöver en aktiebok?

Alla aktiebolag i Sverige måste ha en aktiebok, d.v.s. en förteckning över vilka som är aktieägare. Du som aktieägare kan begära att aktiebolaget ger ut aktiebrev för de aktier som du äger. Bolagsverket registrerar inte vilka som är aktieägare i ett aktiebolag. För s.k. avstämningsbolag är det en avstämningscentral som ansvarar för aktieboken.

Vem är ansvarig för aktieboken?

Bolagets styrelse. Det är styrelsemedlemmarnas ansvar att aktieboken är uppdaterad och förd på korrekt sätt. När en aktie till exempel säljs ska den nya aktieägaren begära att bli införd i aktieboken.

Kan man få fängelse eller böter om aktieboken missköts?

Ja, om aktieboken missköts säger aktiebolagslagen att straffet kan bli böter eller till och med fängelse. Det är styrelsen som är ansvarig för aktieboken.

Vanliga fel i aktieboken?

Kaptena upptäcker fel i aktieboken hos majoriteten av de bolag som ansluter sig till Kapclear. Exempel på fel är att nya aktieägare inte har förts in i aktieboken, att antalet aktier är fel eller att någon till och med har sålt sin aktie två gånger. Det har även inträffat att aktieboken finns i två olika upplagor som olika aktieägare har med sig på stämman.

Dessutom, och det här är viktigt, sänder fel i aktieboken dåliga signaler till investerare. Om ett bolag inte ens har ordning och reda i den viktiga aktieboken, hur står det till med allt annat?

När är det viktigt att hålla extra ordning i aktieboken?

Självklart ska aktieboken alltid vara korrekt. Men vid dessa tre tillfällen är extra viktiga:

1. Vid börsnotering. När bolaget ska börsnoteras och ska börja använda en värdepapperscentral så kommer bolaget att genomgå en ordentlig granskning. Om fel hittas i den nuvarande aktieboken, eller historiken, så kommer anslutningen till värdepapperscentralen att fördröjas.

2. Vid företagsförändringar. Vid exempelvis en nyemission krävs det ofta mycket arbete med aktieboken. Dit räknas t.ex. hantering av teckningssedlar, anmälningar, betalningar, hålla ordning i Excel-dokumentet etc.
När det är så mycket administrativt arbete och så många personer inblandade så ökar risken för fel, vilket skulle försvåra hela processen av en nyemission. Denna process underlättas av en digital aktiebok eller investerarbok.

3. Vid revisioner. Större aktiebolag omfattas av lagkrav på revision. Det innebär att revisorn bland annat tittar på aktieboken en gång per år för att säkerställa att allt är korrekt. Här kan du minska revisionsarbetet genom att tillhandahålla en inloggning till en digital aktiebok, snarare än att krångla med filer eller fysiska papper, som inte alltid är uppdaterade eller aktuella.

Vilken information ska finnas i en aktiebok?

Oavsett om du har en digital eller fysisk aktiebok bör en aktiebok innehålla följande: En aktiebok bör innehålla följande information:
• Aktieägarens namn och kontaktuppgifter (personnummer, organisationsnummer, postadress)
• Aktiernas nummer.
• Antalet ägda aktier och eventuella överföringar eller ändringar.
• Datum för ägarförändringar och överföringar av aktier.

Hur fungerar den digitala aktieboken Kapclear?

Det är enkelt att komma igång med Kapclear. Kolla på videon här nedan!

Ni kallar aktieboken Kapclear för en Investerarbok. Varför?

Kapclear är mycket mer än en aktiebok, och just därför kallar vi den för investerarbok. Man kan ansluta och ägarregistrera alla värdepapper som bolaget emitterar/ger ut. Dit räknas till exempel: aktier, preferensaktier, teckningsoptioner och olika lån/skulder så som obligationer, konvertibler och andra lån.