Kaptena

Hem / Kunskap

Gör du de här 6 misstagen som investerare? 

Det viktigaste för dig som investerare är givetvis att göra en så bra vinst som möjligt. Men ändå finns det många kostsamma fallgropar som är enkla att trilla i, vilket hindrar dig från att maximera dina vinster.

Även de mest erfarna investerare gör misstag som kostar miljoner, så om du känner igen dig i någon av misstagen är du i gott sällskap. Dock hoppas vi att du ska kunna undvika dessa vanliga fallgropar, och därmed få ut så mycket som möjligt på din investerarresa.

Här är vanliga misstag investerare gör, som du MÅSTE undvika:

1. Fånga fallande knivar

Det är lätt att falla för lockelsen att investera i bolag som har tappat mycket i värdering, för att kunna gör en “lätt” vinst. Dock finns det ofta en logisk förklaring till varför värderingen är sänkt – inte sällan beror det på att ledningen inte lyckats leverera på det man lovat. Att investera i ett bolag bara för att värderingen är till synes “billig” jämfört med tidigare värdering, är ett klassiskt misstag som ofta jämförs med att försöka fånga fallande knivar.

2. Sälja aktier som går bra

Investerare tenderar att ofta sälja bolag med en positiv värdeutveckling, snarare än att sälja de som gått lite sämre. Det grundar sig i teorin om “loss aversion” som innebär att investerare gärna undviker att realisera en förlust. Forskning har dock visat gång på gång att det motsatta är en bättre strategi, eftersom vinnarna oftast fortsätter prestera.

3. Följa hypen

När hypen stiger mot skyarna kring en viss aktie är det svårt att inte hoppa på tåget. Men i såna här lägen ökar alltid risken för överpris i handeln, utan att man själv gjort en noggrann analys. Till exempel skulle AI kunna vara en marknad där många just nu faller för hypen. Ett annat exempel är SBB, eller om vi tittar längre tillbaka, Ericsson under IT-bubblan. Gör dina investeringar grundat på egna analyser, inte på FOMO.

4. Sakna en EXIT-strategi

Många går in i en investering utan en tydlig plan på hur och när man ska sälja. Det kan leda till att man blir sittande på något längre än man egentligen har velat eller har råd med. Man kan också bli tvungen att sälja till ofördelaktiga villkor ifall man hamnar i ett läge där man måste sälja.

5. Investera i nyemissioner utan minibelopp.

Har du tänkt på vilka risker som dyker upp när ett bolag avslutar sin kapitalrunda utan att ha uppnått önskat kapital? Risken är att de inte får tillräckliga resurser för att genomföra nödvändiga insatser för att vara konkurrenskraftiga. Det här hämmar bolagets tillväxt och förmåga att lyckas på marknaden. Dessutom kan bolaget tvingas sänka sin värdering ytterligare för att få in nödvändigt kapital, och plötsligt har din ägarandel blivit utspädd. Alltså minskar din andel av bolaget och värdet på din investering kan påverkas negativt.

6. Bristande tålamod

Tålamod är en investerares bästa vän. Att jaga snabba vinster är garanterat en dålig idé. De största och de smartaste vinsterna görs över en längre tid, med tålmodiga investeringar. Att modifiera sina investeringsstrategier och sin portfolio kan dels resultera i extrakostnader på grund av avgifter, men också onödiga risker.

Missa inte Kaptenas investerarnätverk

Vi på Kaptena startade förra året vårt investerarnätverk; Kapnet. Här har vi samlat 1000 onoterade bolag som vi under åren byggt relationer med. I Kapnet får du vara bland de första att ta del av spännande investeringsmöjligheter och nyemissioner från hela vårt nätverk – Ett nätverk som växer hela tiden. Den här chansen vill du inte missa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *