Kaptena

Hem / Kunskap

Konvertibler eller nyemission: Vilket passar ditt bolag bäst?

För onoterade bolag som söker kapital är nyemissionen ofta den första lösningen som kommer på tal. Men nyemission är inte den enda vägen för att attrahera kapital. För vissa företag kan konvertibler vara ett mer flexibelt och fördelaktigt alternativ. Kaptena ger råd på vägen.

En konvertibel är ett hybridinstrument som kombinerar både låne- och aktieegenskaper. Företaget lånar pengar från investerare genom att utfärda konvertibler, vilket fungerar som skuldebrev. Vid en förutbestämd tidpunkt, ofta när konvertibeln förfaller, kan investerarna välja att konvertera sitt lån till aktier i företaget. Ofta kan man som konvertibelägare, utöver räntan på ”lånet”, få teckna sig till 20 mprocent rabatt i en framtida nyemission som en extra morot.

Konvertibeln ger alltså investeraren en möjlighet att bli aktieägare, men inte en skyldighet. Denna flexibilitet kan vara attraktiv för investerare som både vill ha avkastning på sitt kapital och chans att delta i bolagets framtida tillväxt.

Tänk på att det finns konvertibler som är tvingande och icke-tvingande. Det innebär att om investeraren tecknar en tvingande konvertibel så kan bolaget tvingas att konvertera lånet till nya aktier. I en icke-tvingande konvertibel så kan investeraren välja om den vill konvertera skulden eller inte.

Fördelar med konvertibler för onoterade bolag

1. Snabbt verktyg för att ta in pengar
Konvertibler är ett bra finansieringsupplägg om bolaget behöver ta in kapital snabbt. Att ställa ut en konvertibel kräver inte ett styrelsebeslut och kräver inte heller ett detaljerat och kostsamt värderingsarbete.

2. Lägre utspädning för befintliga ägare
Eftersom en konvertibel börjar som ett lån – i stället för att nya aktier direkt ges ut – sker ingen omedelbar utspädning för befintliga ägare. De nya aktierna ges ut om konvertibeln konverteras. Därför kan en konvertibellösning vara attraktivt för bolag där ägarna vill bibehålla kontrollen.

3. Lockar fler investerare
Eftersom konvertibeln fungerar som ett lån har investerarna större trygghet än vid ett direkt aktieköp. Samtidigt har de möjligheten att bli aktieägare om bolaget utvecklas positivt.

4. Flexibilitet i värdering
Ibland kan det vara svårt att bestämma ett korrekt värde inför en nyemission, särskilt om bolaget är i en tidig fas. Med konvertibler kan bolaget senarelägga värderingsfrågan tills investerarna bestämmer sig för att konvertera sitt lån till aktier. Det ger bolaget möjlighet att attrahera kapital utan att behöva fastställa en värdering i ett tidigt skede.

Risker och utmaningar med konvertibler

Självklart finns det även utmaningar med att använda konvertibler. För företaget innebär det en potentiell skuldsättning som måste hanteras. Om bolaget utvecklas dåligt kan det bli svårt att betala tillbaka lånet. För investerarna innebär konvertibeln en viss risk eftersom de i ett sämre scenario kan förlora hela sitt investerade kapital. Om bolagets aktier utvecklas sämre än förväntat kan investerarna också avstå från att konvertera, vilket kan begränsa bolagets kapitalresning.