Kaptena

Hem / Kunskap

Så investerar du i onoterade bolag – en steg-för-steg-guide

Onoterade bolag kan erbjuda stora möjligheter, men investeringar i dessa skiljer sig från börsnoterade aktier. I denna guide går vi igenom hur du hittar, analyserar och investerar i onoterade aktier samt hur du kan förvara dem skatteeffektivt.

Varför investera i onoterade bolag?

Fram till 2021 flödade kapital till onoterade bolag och värderingarna steg kraftigt. Men med högre räntor och en svalare konjunktur har trenden vänt, vilket skapat nya investeringsmöjligheter.

– Lägre värderingar har medfört att det finns goda möjligheter att göra bra investeringar i onoterade bolag. Men det är viktigt att förstå vad det innebär att investera i onoterat, säger Robin Fältskog, ansvarig för Kaptenas värderingsteam.

Viktiga skillnader jämfört med börsnoterade aktier

Att investera i onoterade bolag skiljer sig från att köpa aktier på börsen. Här är tre viktiga faktorer att känna till:

  • Transparens: Onoterade bolag har inga krav på kvartalsrapporter eller pressmeddelanden, vilket gör det svårare att få insyn i verksamheten.
  • Likviditet: Till skillnad från börsaktier handlas onoterade aktier mer sällan, vilket innebär en högre likviditetsrisk.
  • Värdering: Eftersom handeln är begränsad och informationsgivningen inte lika omfattande kan det vara svårare att fastställa ett marknadsvärde.


Steg för steg – så investerar du i onoterade aktier

1. Hitta investeringsmöjligheter

Om du själv känner till ett bolag som du tycker är intressant så kan du kontakta bolaget och ta reda på om det finns aktier till försäljning. Du kan även utforska om Kaptenas investerarnätverk Kapnet har intressanta bolag. Här kan du hitta bolag som genomför nyemissioner. Andra aktörer att hålla koll på är t.ex. Eqvor, Monitor, SV Ventures och Pareto.

2. Analysera bolaget

Det finns många sätt att analysera ett bolag. Enligt Robin Fältskog är det en bra början av fokusera på följande punkter:

  • Ledning: Har bolaget en kompetent och erfaren ledning?
  • Ägare: Vilka står bakom bolaget? Finns det branschkunniga investerare?
  • Affärsmodell: Hur tjänar bolaget pengar och vad är tillväxtpotentialen?
  • Utspädning: Behöver bolaget fler kapitalrundor, vilket kan minska din ägarandel?
  • Realism: Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det.
3. Köpa aktier

Enklast är att köpa aktierna via en mäklare som organiserar handel i onoterade aktier. Om det är ett mindre bolag så kan oftast bolaget själva hjälpa till.

4. Förvara aktierna skatteeffektivt

Du kan direktäga dina onoterade aktier, men det går inte att äga aktierna via ISK vilket är fallet med börsnoterade aktier. Däremot går det att äga onoterade aktier genom Kaptenas kapitalförsäkring Kapsure. Det ger flera fördelar:

  • Du undviker 30 procent kapitalvinstskatt på vinster, utdelningar och ränteintäkter.
  • I stället betalar du en årlig schablonskatt, precis som med ISK.
  •  

Onoterade bolag kan erbjuda goda investeringsmöjligheter, men det är viktigt att förstå skillnaderna jämfört med börsnoterade aktier. Genom att analysera bolag noggrant, använda välrenommerade investeringsplattformar och optimera skatten genom lösningar som Kapsure, kan du maximera dina chanser till en framgångsrik investering.

Nyfiken på att lära dig mer, eller bolla frågor med oss? Varmt välkommen att höra av dig!